2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Budapesti olimpia: „nyilvánosságra kell hozni a tanulmányt”

,

2015. augusztus 5., szerda 20:50, frissítve: szerda 21:22

Ha a MOB elnöke nem is, az érdeklődő magyarok elolvashatják az olimpiai megvalósíthatósági tanulmányt. A dokumentum az adatvédelmi hatóság elnöke szerint közérdekű adatnak számít, ezért azt a Magyar Olimpiai Bizottságnak közzé kell tennie.

A kormányszóvivő szerint nincs kész teljesen a 2024-es olimpiai megvalósíthatósági tanulmány. „Én nem olvastam ezt a megvalósíthatósági tanulmányt, de tudom, hogy létezik, ezzel kapcsolatban minden információt elmondtunk. Emlékeim szerint az ősszel készül el teljes egészében és teljes mértékében ez a megvalósíthatósági tanulmány” – mondta Kovács Zoltán.

A kormányszóvivő azt nem tudta megmondani, hogy a tanulmányt, amelyet a kormány a Magyar Olimpiai Bizottság kérésére rendelt meg egy nemzetközi tanácsadó cégtől, nyilvánossá teszik-e. Kovács Zoltán arra hivatkozott, hogy nem a kabinet a pályázó, hanem Budapest és a MOB. Az 1300 oldalas megvalósíthatósági tanulmányból az Együtt már júniusban másolatot kért a Magyar Olimpiai Bizottságtól. A MOB nem volt hajlandó elküldeni a dokumentumot, arra hivatkozva, hogy egy tanulmány nem adat.

A MOB állásfoglalása téves – mondja az adatvédelmi hatóság elnöke. „Leginkább az alaptörvényre hivatkoznék, mert az alaptörvény a nemzeti vagyonnal való gazdálkodást a közérdekű adatok rangjára emeli. Márpedig a közérdekű adatokra az a szabály az infotörvény alapján, hogy azok nyilvánosak. Az nem védhető indok, hogy a tanulmány nem minősül adatnak. Természetesen az a hivatkozási alap sem állja meg a helyét, hogy a közzétételi listák az infotörvényben szerződések adatairól szól, tehát azokat kell nyilvánosságra hozni, nem magát a szerződést. Ugyanis a jogszabály melléklete valóban a kötelezően közzéteendő adatokról szól, de a közérdekű adat fogalmát nem a melléklet határozza meg, hanem a jogszabály, az pedig kimondja, hogy minden, ami a közfeladatot ellátó szerv kezelésében van, illetőleg a tevékenységével kapcsolatos, azok közérdekű adatok, tehát nem lehet visszatartani ezeket az adatokat” – hangsúlyozta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.


A Népszabadság egyébként már megismerte a megvalósíthatósági tanulmányt, és arról cikksorozatot közölt. A lap – egyebek mellett azt írta – hogy sportlétesítmények építésére közel 450 milliárd forintot kellene költeni, ha Budapest 2024-ben olimpiát akar rendezni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!