2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Államilag irányított doppingolás a vád

2016. július 18., hétfő 18:41, frissítve: hétfő 19:21

Államilag irányított doppingolással vádolja Oroszországot a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, amely nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékok vizsgálatának eredményeit. A mostani vizsgálat után akár az összes orosz sportolót kitilthatják az olimpiáról. Az oroszok tagadnak.

Tűzijátékkal ünnepelték az oroszok a szocsi téli játékok megnyitóját, 2014. február hetedikén. Az olimpián az orosz sportolók 13 aranyérmet szereztek, és ezzel az első helyen végeztek az összesített éremtáblázaton. Moszkvának ma már nincs oka az ünneplésre: a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség ugyanis most nyilvánosságra hozott vizsgálata azt állítja, hogy az orosz sportolók tömegesen doppingoltak, az állam felügyelete alatt.



„Az orosz sportminisztérium irányította, kontrollálta és ellenőrizte a manipulációkat, melyekben részt vett a belföldi titkosszolgálat, az élsportolók edzőcentruma, valamint a moszkvai és a szocsi laboratórium is” – mondta Richard McLaren, a jelentés készítője.

A felfüggesztett moszkvai laboratórium korábbi vezetője – aki azóta az Egyesült Államokból szivárogtat információkat – azt mondta: az orosz titkosszolgálatok kicserélték a sportolók mintáit. Állítása szerint ő személyesen készített olyan szert, amelyet belekevertek a sportolók italába. A mostani jelentés szerint több orosz sportoló is doppinggal szerzett aranyérmet Szocsiban: összesen 15 orosz dobogós használhatott tiltott szereket. „Szeretném hangsúlyozni, hogy az orosz versenyzők széles körét érintette a dopping. Tehát nem csak például az atlétikáról szól ez a dolog, hanem sok sportágról” – tette hozzá a jelentés készítője.

Oroszország szerint a vádak hamisak, orosz lapok pedig ellenük irányuló cselszövésről írnak. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség már korábban kitiltotta az orosz atlétákat a nemzetközi versenyekről, így a riói olimpiáról. A mostani vizsgálat után az is elképzelhető, hogy az összes orosz sportolót eltiltják – a Nemzetközi Olimpia Bizottság kedden dönthet az esetleges újabb szankciókról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!