2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Sport

Vizes Eb - Van, akinek a belgrádi verseny az utolsó szalmaszál

A belgrádi vizes Európa-bajnokság hétfőn kezdődő medencés úszóversenyeinek utolsó napján zárul az olimpiai kvalifikációs időszak.

  • Vizes Eb - Van, akinek a belgrádi verseny az utolsó szalmaszál

A magyar válogatottat 18 női és 17 férfi úszó alkotja, legtöbbjük számára a kontinensviadal főpróba a párizsi ötkarikás játékok előtt, néhányan viszont még abban reménykedve ugranak medencébe, hogy teljesítsék a szintidőt, és így ott lehessenek a francia fővárosban.

Az elmúlt időszakban többször is közel került az olimpiai induláshoz Mihályvári-Farkas Viktória, aki 400 méter vegyesen és 1500 méter gyorson sem sokkal maradt el ettől az áprilisi országos bajnokságon, nagy kérdés, két hónap elég-e ahhoz, hogy végül sikerrel járjon.

Jakabos Zsuzsanna három hete, Londonban úszott biztatóan 200 méter pillangón - legutóbb a 2022-es római Eb-n volt ilyen jó ideje -, esélye inkább ebben a számban lehet, mintsem 400 méter vegyesen.

Holló Balázs az elmúlt években rendszeres résztvevője volt a nagy világversenyek döntőjének 400 méter vegyesen, a BVSC versenyzője azonban az olimpiai szintet az elmúlt másfél évben hiába üldözte, legutóbb a dohai vb-n mintegy másfél másodperccel maradt el tőle.

A 18 éves Ábrahám Minna bő két héttel ezelőtt a Mare Nostrum-sorozat első állomásán került "látótávolságba" 200 méter gyorson, a fiatal versenyző azonban betegséggel küszködik, és nem lehet tudni, milyen formában ugrik majd medencébe Belgrádban.

A magyar csapat éremszerzési esélyeit illetően kijelenthető: eredményes hét elé nézhet Sós Csaba szövetségi kapitány csapata. Főként azért, mert a 2022-es római Eb óta először a gárda két nagy sztárja, az olimpiai bajnok Milák Kristóf és a világbajnok Kós Hubert egyszerre van ott a csapatban, másrészt lehet Németh Nándorral is számolni, aki a februári, dohai világbajnokságon 100 méter gyorson történelmi bronzérmet szerzett.

Az Egyesült Államokban készülő Kós és az egy év kihagyás után az áprilisi ob-n visszatért Milák több számban is megméretteti magát, ráadásul mindketten olyan időkkel rendelkeznek, hogy gyakorlatilag szinte mindenhol ott lehetnek a végelszámolásnál.

Az elmúlt években a magyar hátúszók rendre szállították a szép eredményeket. Kós 200 méter háton lett világbajnok tavaly Fukuokában, ezúttal viszont ezt a számot kihagyja, de az egyformán olimpiai szintes Telegdy Ádám és Kovács Benedek is az esélyesek között szerepel (utóbbi csak harmadik a hazai rangsorban, így Belgrádban lesz lehetősége utoljára "előzni").

Az áprilisi országos bajnokságon robbant be a felnőttek közé Jackl Vivien, aki 400 méter vegyesen úszott olimpiai szintet. Ez ráadásul a dohai világbajnokságon - amelyre a szám tengerentúli, kanadai és ausztrál szupersztárjai nem mentek el - aranyérmet ért volna, így az Eb-re az egyik fő esélyesként érkezik a magyar úszó.

Összességében az európai rangsorban 15 magyar szerepel különböző számokban a legjobb tíz között, ami rengeteg döntős, akár érmes helyezést is előre vetít a kontinensviadalon.

A medencés úszóversenyeken a délelőtti előfutamokat 9.30-tól, az elődöntőket és döntőket pedig 18.30-tól rendezik. A viadalt a Duna Worldön lehet élőben figyelemmel követni.

Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csoboth: Sosem adtam fel, mindenképpen keretbe akartam kerülni

Csoboth: Sosem adtam fel, mindenképpen keretbe akartam kerülni

Csoboth Kevin saját bevallása szerint ezerszer vagy kétezerszer visszanézte már a skótok elleni utolsó csoportmérkőzésen a századik percben rúgott gólját, mellyel a magyar labdarúgó-válogatott megőrizte továbbjutási esélyét a németországi Európa-bajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

EB: Csúcstartó lett Csoboth Kevin

EB: Csúcstartó lett Csoboth Kevin

Csoboth Kevin 99 perc 32 másodpercnél született góljával a labdarúgó Európa-bajnokságok történetének rekorderévé vált a rendes játékidőben legkésőbb esett találatok szerzőinek örökrangsorában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!