2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Sport

Santosban helyezik végső nyugalomra Pelét

Kedden a Sao Paulótól 70 kilométerre fekvő Santosban helyezik végső nyugalomra Pelét, a brazilok legendás labdarúgóját, aki hosszú betegség után csütörtökön hunyt el 82 éves korában.

  • Santosban helyezik végső nyugalomra Pelét

 Korábbi klubja, az FC Santos azt közölte, hogy a végső búcsúztatón csak a közeli hozzátartozók vesznek részt.

    Hétfőn kora reggel a koporsót átszállítják a Sao Pauló-i kórházból a tengerparti városba, ahol az egyesület stadionjának játékterén felravatalozzák, hogy helyi idő szerint 10 órától a szurkolók leróhassák kegyeletüket.

    Másnap Santos utcáin halad majd a temetési menet, amely a tervek szerint elhalad Pelé 100 éves édesanyjának háza előtt is.

    Pelé a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között három idényben is szerepelt. Klubjaival szerzett trófeái mellett legnagyobb sikereit a válogatottal érte el, amellyel 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett. Ez rajta kívül más labdarúgónak még nem sikerült.

    A legendás futballista az utóbbi években többször is kórházi kezelésre szorult, tavaly vastagbélrákot diagnosztizáltak nála. A Sao Pauló-i Albert Einstein Kórház csütörtökön - magyar idő szerint este - közölte a halálhírét.

-------------

Edson Arantes do Nascimento, vagy ahogyan mindenki ismerte, Pelé. 1940. október 23-án született a brazíliai Três Coraçõesban. A történelem egyetlen háromszoros világbajnok labdarúgója. Pályafutása során 1363 mérkőzésen szerepelt, ez alatt 1281 gólt szerzett. Karrierje nagy részét a brazil Santosban töltötte, a brazil válogatottban pedig 92 mérkőzésen 77-szer volt eredményes. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Reuters hírügynökség megválasztotta a 20. század legjobb sportolójának, az UNESCO, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség és a France Football pedig az évszázad legjobb labdarúgójának. A Time magazin minden idők 100 legfontosabb embere közé szavazta be, míg 1961-ben Brazília elnöke Pelé-t nemzeti kincsé nyilvánította. Egyszer azt mondta: “Ha egy nap meghalok, boldog vagyok, mert megpróbáltam a legjobbat nyújtani. A sportom lehetővé tette számomra, hogy ennyit tegyek, mert ez a legnagyobb sport a világon.” Ő pedig minden idők egyik, ha nem a legnagyobb labdarúgója volt. Tavaly augusztusban diagnosztizáltak nála vastagbélrákot, ami ellen a szervezete most feladta a küzdelmet. Pelé 82 éves volt.

HírTV/MTI

 

Fotó: Reuters

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!