2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Kettős magyar siker a Liu fivérektől 1000 méteren

MTI

2020. január 26., vasárnap 15:59

Liu Shaolin Sándor arany-, öccse, Liu Shaoang pedig ezüstérmet nyert 1000 méteren a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság vasárnapi versenynapján, a debreceni Főnix Csarnokban.

A Ferencváros 24 éves versenyzője pályafutása hatodik Európa-bajnoki címének örülhetett, ezen a távon pedig 2017 után másodjára diadalmaskodott. Ezüstérmével a 21 esztendős Liu Shaoang megőrizte vezető helyét összetettben. Mögöttük harmadikként a címvédő orosz Szemjon Jelsztratov ért célba.

A fináléban a szokottnál többen, hatan szerepeltek az elődöntős továbbjuttatások miatt, a legnagyobb riválisnak pedig Jelisztratov ígérkezett, rajta kívül még két holland és egy olasz ellenfele volt a Liu fivéreknek.

Az első körökben sok előzgetés történt, de a magyarok végig az első három helyen helyezkedtek. Amikor "megnyugodott" a futam, s mindenki beletörődött a maga pozíciójába, körökön át Jelisztratov vezetett Liu Shaolin és Liu Shaoang előtt. Féltáv után viszont a magyar testvérpár elérkezettnek látta az időt, hogy élre álljon, s a közönség ovációja közepette egy körön belül egymás után megelőzték Jelisztratovot, akit jól ismernek, mivel egész nyáron együtt készültek. A hajrában senki és semmi nem veszélyeztette a magyarok kettős diadalát, ugyanis olyan tempóban száguldottak a jégen, hogy Jelisztratov kissé leszakadt, azaz egy pillanatra sem volt támadási pozícióban, de a harmadik helyét megvédte. A magyar testvérpár ötödször aratott kettős diadalt az Eb-ken: 2017-ben éppen 1000 méteren, tavaly Dordrechtben 500 és 1500 méteren, míg Debrecenben 500 és 1000 méteren.

A nőknél a kisdöntőben voltak érdekeltek a magyarok, de Jászapáti Petrának és Lockett Deannának nem sikerült jól összedolgoznia. A futam elején az orosz Jekatyerina Jefremenkova és Jászapáti csatázott az éllovas pozícióért, amikor az ausztrál születésű magyar versenyző megpróbált előretörni, éppen honfitársával akadt össze, aki emiatt kisodródott, és visszaesett az ötfős mezőny végére. A hajrában Lockett is visszacsúszott, még Jászapáti is visszaelőzte. Előbbi így összességében tizedik, utóbbi kilencedik lett.

A fináléban ismét a holland Suzanne Schulting diadalmaskodott, aki így mindhárom egyéni távon aranyérmes lett, ez legutóbb a brit Elise Christie-nek sikerült még 2016-ban. Mögötte honfitársa, Lara van Ruijven lett az ezüst-, míg az olasz Arianna Fontana a bronzérmes.

Vasárnap még a 3000 méteres szuperdöntőkre és a staféták fináléira kerül sor.

Eredmények:

férfi 1000 m, Európa-bajnok:

-----------------------------

Liu Shaolin Sándor 1:25.636 perc

2. Liu Shaoang 1:25.667

3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 1:25.831

...12. Krueger Cole

női 1000 m, Európa-bajnok:

--------------------------

Suzanne Schulting (Hollandia) 1:33.353 perc

2. Lara van Ruijven (Hollandia) 1:33.464

3. Arianna Fontana (Olaszország) 1:33.596

...9. Jászapáti Petra

10. Lockett Deanna

11. Bácskai Sára Luca

Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Liu Shaoang arany-, Liu Shaolin Sándor ezüstérmes összetettben 

Liu Shaoang arany-, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor ezüstérmet nyert összetettben a debreceni Főnix Csarnokban zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

A testvérpár a pontverseny első két helyéről várta a szuperdöntőt, és az újabb duplázáshoz az is elég volt számukra, hogy Shaolin az utolsó előtti, testvére pedig az utolsó helyen érjen célba. A két versenyző a táv második felében már a váltóra tartalékolt.

Liu Shaoang pályafutása negyedik Európa-bajnoki címét gyűjtötte be - Debrecenben a másodikat -, míg összetettben először diadalmaskodott.

Hír TV