2024. 06. 19. Szerda Gyárfás napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Sport

Rengeteg 20 kiló körüli pontyfogásáról érkezik hír

Évek óta folyamatosan nő a balatoni horgászok száma. Van hal a tóban, és most már az is látszik, hogy nagyméretű pontyokat is lehet fogni. A Balaton horgász célú fejlesztése a balatoni halgazdálkodási vállalat feladata, az eredményekről a Siófokon tartott horgászkonferencián számoltak be.

  • Rengeteg 20 kiló körüli pontyfogásáról érkezik hír

Jelenleg a halgazdálkodási törvény kisebb módosításain dolgozik az Agrárminisztérium, de javaslatokat várnak a horgászszövetségektől is – mondta Bitay Márton Örs a horgászkonferencián.

„A kiigazításoknak a döntő többsége az azokat a jogviszonyokat rendezi, ami az egyéni horgász és a horgászszövetségek közötti viszonyokat hivatott valamilyen módon, valamilyen formában a törvényben rendezni. Külön kitérünk arra is, hogy a horgászatból származó bevételekkel miként és hogyan lehet gazdálkodni, hogy oszlik ez meg a horgászszövetségek és az állami halgazdálkodási feladatok között” – jegyezte meg az állami földügyekért felelős államtitkár.

Az elmúlt években többször módosították a balatoni horgászrendet. Az egyik legnagyobb változás a bojlis, behúzó horgászat engedélyezése volt, ennek már látszanak a pozitív hatásai. Rengeteg 20 kilogramm körüli pontyfogásáról érkezik hír, a legnagyobb eddig 31 kilogrammos volt.

„Egy helyi általános horgászmódszerrel horgászó horgász lehet, hogy életében egy ilyet fog. De a remény, hogy bent van a vízben, és látja, hogy ott van bent, ez mindenképpen sarkallja, ösztönzi arra, hogy engedélyt váltson, és eljöjjön a Balaton partjára. Tehát az a két nagy bojlis horgász verseny, ami tavasszal és ősszel megtörténik, és az év közben horgászó bojlis horgászok fotói nyomán érezhetően megnőtt az érdeklődés a balatoni pontyhorgászat irányába. Két éve a Szent István Egyetemmel közreműködve mesterséges süllőfészek kifejlesztése indult el, amivel jók a tapasztalatok” – emelte ki Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

A Balatonon horgászcélú halgazdálkodás folyik. Nem csak halat telepítenek, hanem például a süllők szaporodását is próbálják mesterségesen elősegíteni.

„Vannak horgászturisztikai célú projektek is, ebből az egyik, ami hamarosan be fog fejeződni, az a keszthelyi horgászcentrumunknak a létrehozása, ott most már 16 apartman felépült állapotban van, külső-belső munkák vannak vissza, és várhatóan jövő év kora nyári időszakától kezdve üzemeltetni tudjuk majd” – mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Tavaly 85 ezer horgászjegyet értékesítettek a Balatonon, 10 százalékkal többet mint előző évben. A halgazdálkodási vállalat évente legalább 300 tonna pontyot, és más halféléket is telepít a tóba, hogy pótolják a horgászok által kifogott mennyiséget.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Van esélye a magyar válogatottnak a németek ellen ma este az Európa-bajnokságon?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Középdöntőbe jutott a magyar válogatott

Középdöntőbe jutott a magyar válogatott

Az Európa-bajnoki címvédő magyar férfi strandkézilabda-válogatott biztosította középdöntőbe jutását a kínai Pingtan-szigeten zajló világbajnokságon, mivel 2-0-ra legyőzte Ausztráliát a csoportkör második fordulójában, szerdán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!