2019. március 23.,
szombat, Emőke napja

Regionális fociliga indítását javasolta a Mol-vezér

Hír TV

2018. október 10., szerda 19:28, frissítve: szerda 19:37

Hernádi Zsolt, a Vidi főszponzorának vezetője szerint az Európai-ligában játszó csapat kinőtte a magyar bajnokságot, és a szurkolóknak is izgalmasabb lenne, ha a környező országok legjobbjai szerepelnének egy bajnokságban.

A magyar labdarúgó bajnokság előző idényének bajnoka a Vidi FC ebben a szezonban az Európa-liga csoportkörében is bizonyíthat. A fehérváriak olyan nemzetközileg jegyzett csapatok ellen bizonyíthatnak, mint az angol Chelsea vagy a görög PAOK. A csapat névadó szponzorának, a Molnak a vezetője szerint a Vidi kinőtte a magyar bajnokságot, ezért érdemes lenne egy regionális ligát szervezni.

„Ilyenkor az az egyetlen egy kérdés, hogy vajon miért nem dolgozunk, miért nem lobbizunk együtt egy kicsit azért, hogy csináljunk egy kicsit nemzetközibb bajnokságot? Csináljunk egy olyan bajnokságot, ahol 3-4 ország vesz részt benne, mert abban a pillanatban hirtelen más lenne a terhelés” – fogalmazott Hernádi Zsolt, aki szerint egy ilyen bajnokság a szurkolók számára is izgalmasabb lehetne.

„Azért gondoljunk bele, amikor évente kétszer sorra kerülne egy Fradi–Slovan-meccs, vagy évente kétszer sorra kerülne egy Mol–Zágráb-meccs. Egészen más lenne a súlya” – tette hozzá a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Ahhoz, hogy egy közép-kelet-európai regionális liga létrejöhessen, először az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA) kellene meggyőzni, hogy beleférne az új bajnokság a versenynaptárba. Hernádi Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta: jó ideje győzködi Csányi Sándort, az MLSZ elnökét, hogy FIFA alelnökként járjon közben az ügyben.

A Hír TV által megkérdezett sportközgazdász szerint is lehet létjogosultsága egy regionális ligának. „Magyarországon, de más országokban is gazdasági alapokon úgy kiemelkedik egy-két csapat, Magyarországon jellemzően a Videoton és a Ferencváros, hogy igazából más nem nagyon tudja megszorítani őket, amennyiben a legjobbjukat hozzák. Ilyen értelemben az ő fejlődésüket valóban jobban szolgálná egy olyan bajnokság, ahol valóban minden ellenféllel szemben a maximumot kellene kihozni” – nyilatkozta Szabados Gábor sportközgazdász.

Egy ilyen bajnoksághoz lehetne megfelelő szponzorokat találni, hiszen vannak olyan cégek a régióban, akik ezekben az országokban mind működnek. Az egyik ilyen cég éppen az ötletgazda Hernádi Zsolt vezette a Mol lehetne. A magyar olajtársaság korábban már volt főszponzora egy regionális jégkorong ligának.