2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Sport

Öttusa Eb - Demeter Bence hetedik, ezzel olimpiai kvótás

Demeter Bence a hetedik helyen végzett a bath-i öttusa Európa-bajnokságon, ezzel olimpiai kvótát szerzett.

  • Öttusa Eb - Demeter Bence hetedik, ezzel olimpiai kvótás

A kvalifikáció névre szól, de mivel egy országból nemenként csak két öttusázó indítható a nyári játékokon, amennyiben ennél több versenyzőnek lesz kvótája, a szövetség dönt.

Regős Gergely 26., Marosi Ádám 28., Kasza Róbert pedig 29. lett. Győzött a tavaly világbajnok brit James Cooke.

Demeter a 200 méteres úszás után a középmezőnyben állt, de vívásban remekelt, 22 ellenfelét legyőzte, miközben 13-tól kapott ki, ráadásul a bónuszvívásban további három pontot szerzett három sikeres párharccal. Ebben a számban negyedik lett, amivel összetettben feljött az ötödik helyre.

A lovaglásban - melynek rajtját az előre jelzett, viharos lökésekkel tarkított erős szél miatt két órával elhalasztották - négy akadályt vert le, és volt időtúllépése is, az így megszerzett 268 pontjával pedig visszacsúszott a hetedik helyre.

A négy lövészettel megszakított 3200 méteres futásra némileg javult az idő, nem esett az eső, de a szél időnként továbbra is élénken fújt, emiatt biztonsági megfontolásból a lőállásokat fedő sátrat előzőleg lebontották.

A csapatban világ- és Európa-bajnok, egyéniben 2012-ben Eb-harmadik Demeter szereplése már csak azért is értékes, mert a bal bokáját novemberben és márciusban is megműtötték, emiatt csak májusban kezdte el a versenyzést.

"Nagyon boldog vagyok, hogy ez sikerült. Ahogyan indult az évem, nem nézett ki annyira folyamatosnak a két bokaműtéttel, de szerencsére aztán tudtam rendesen edzéseket végezni és fokozatosan felkészülni az Európa-bajnokságra" - kezdte értékelését az MTI-nek. - A lovaglást leszámítva minden számmal elégedett vagyok, sajnos ott félig az én hibámból, félig a lóéból több mint harminc pontot vesztettem, ami kicsit megnehezítette a dolgomat."

Elmondta még, hogy a fegyvere markolatából letört egy kis darab, emiatt nem volt annyira stabil, mint máskor, de ezt is tudta "nagyjából kontrollálni".

"Taktikusan csináltam a kombinált számot, a selejtezőből levontam a tanulságot, hogy még nem vagyok top formában. Az első két kört próbáltam kicsit visszafogottabban futni. A hajrában erős vagyok, most ugyan valamivel előbb indítottam, mint szoktam, de szerencsére a végéig kitartott" - mondta.

"Az idei év fő célja szerintem ezzel megvan, de persze még a világbajnokság hátra van" - utalt az év fő versenyére, melyet szeptember elején rendeznek Budapesten.

Az Eb-n a hagyományos versenyben nyolc olimpiai kvóta talált gazdára.

A másik három magyar döntősnek nem sikerült a vívás, ennek pedig az lett a következménye, hogy az élcsoportos helyezésekért később nem lehettek versenyben.

Marosi Ádám, aki egyéniben nyert már világ- és Európa-bajnokságot, a londoni olimpián pedig bronzérmes volt, az úszásban még a legjobb időt érte el a magyarok közül, de a páston nem tudott eredményes lenni, öttel több veresége volt, mint győzelme, ami jelentős pontveszteséget jelentett az ellenfelekkel szemben. Ezután a lovaspályán sem tudott javítani, így a kombinált számban a mezőny harmadik harmadában küzdött.

A két éve egyéniben vb-n és Eb-n is ezüstérmes Kasza, aki a tavalyi évet sérülés miatt kihagyta és idén is alig versenyzett, a vívás feléig jól állt, de aztán volt egy rossz sorozata, így éppen csak pozitívra tudta kihozni az eredményét, ezzel pedig 21. volt két szám után. A folytatásban neki sem sikerült a lovaglása, így jórészt Marosival együtt teljesítette a kombinált számot.

A fiatal Regős éppen a verseny utolsó szakaszában lépett előre, addig negyedik volt a magyarok közül. A végén azonban jól hajrázott, ezzel sikerült javítania.

A Demeter, Regős, Marosi hármas ötödik lett a csapatversenyben.

"A kötelező, amiért jöttünk, a kvóta, megvan. Ez mindenféleképpen pozitív - értékelt Martinek János, a férfi válogatott szövetségi kapitánya. - Az elmúlt három Eb-t tekintve, amit végigjártam a fiúkkal, talán most szerepeltünk a legrosszabban, nem sikerült érmet szereznünk. Eddig mindig volt érmünk, de bízom benne, hogy ez ad lendületet a továbbiakra, hogy azokat a hibákat, amiket most elkövettek, legközelebb ne kövessék el. Az ilyenből lehet előrelépni, építkezni."

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!