2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Sport

Németország negyedszer világbajnok

Joachim Löw csapata a döntőben hosszabbítás után 1-0-ra győzte le Argentínát. A gólt Mario Götze szerezte. A németek történetük negyedik vb-címét szerezték meg.

A győztesnek járó trófea mellett vonultak ki a csapatok a brazíliai labdarúgó-világbajnokság döntőjében. Németország és Argentína harmadszor találkozott a fináléban.

Az első félidőben az argentinok kerültek közelebb a címhez, a 21. percben Kroos rosszul fejelte hátra a labdát, így Higuaínt hozta helyzetbe, a csatár viszont egyből tüzelt, és 16 méterről a kapu mellé lőtt. Később az argentin támadó azt hitte, javította korábbi hibáját, de mivel lesen kapta a labdát, a gól nem volt érvényes. A németek legnagyobb helyzete egy szöglet után alakult ki, ekkor Höwedes fejese csattan a kapufán.

A második játékrészben Messi előtt adódott a legnagyobb helyzet, de neki sem sikerült a gólszerzés, 11 méterről lőtt a kapu mellé. A 88. percben a németek lecseréltek a vb-gólrekordert Klosét, helyére Götze állt be, ami végül nyerő húzásnak bizonyult.

Mivel a rendes játékidőben nem esett gól, jöhetett a hosszabbítás. Mindkét csapat előtt adódott lehetőség a gólszerzésre, de nem találtak a kapuba. A döntő a 113. percben dőlt el, ekkor Schürrle beadását Götze vette le mellel, majd kapásból a kapuba bombázott. Az argentinok ezután még próbálkoztak, de gólt nem tudtak lőni, így Németország megnyerte a világbajnokságot.

A németek 1954, 1974 és 1990 után negyedszer lettek világbajnokok.

Messi lett a legjobb

A döntőben vesztes argentinok csapatkapitánya, Lionel Messi a torna legjobb játékosának járó címmel vigasztalódhatott. A Barcelona támadója négy gólt szerzett a tornán, és négy találkozón is a meccs legjobbjának választották. A vb legjobb kapusa Manuel Neuer lett, a német hálóőr mindössze négy gólt kapott Brazíliában.

Argentínában nem tudták feldolgozni a vereséget

A világbajnokság fináléját követően az egész Maracana fényárban úszott. A győztes németek közben az öltözőben együtt ünnepeltek a Angel Merkel kancellárral. A csapatot ezután több száz boldog szurkoló várta a szállodájuk előtt, ahol folytatódott a fieszta. A drukkerek a szurkolói zónában is önfeledten ünnepeltek a lefújás után. „Csodás, hogy világbajnokok lettünk, főleg hogy ebben a stadionban. Huszonnégy év után végre átélhetjük újra! Ez egy fantasztikus pillanat, őrület! A brazil szurkolók velünk ünnepeltek” – mondta egy német szurkoló.

Az argentin szurkolók letörten nyilatkoztak a döntő után. „Az az igazság, hogy a németek nagyon jók voltak az első félidőben, bár a két csapat egyformán jól játszott. A németek megkapták a lehetőséget, és a lehető legtöbbet hozták ki belőle, meg is lett az eredménye. Mi azonban emelt fővel távozunk, ugyanis a végsőkig küzdöttünk. Megyünk tovább előre.” Buenos Airesben nehezebben emésztették meg a vereséget. A drukkerek üzleteket, autókat, lámpákat rongáltak meg, majd köveket dobáltak a kivonuló rendőrökre. A rohamrendőrök könnygázzal és vízágyúval oszlattak. A zavargásokban több mint hetvenen megsérültek, köztük tizenöt rendőr, és legalább ötven embert vettek őrizetbe.

A német nagyvárosokban több százezer ember özönlött az utcákra. A forgalom leállt, és görögtüzeket is gyújtottak, komolyabb rendbontás nem volt. A vb egyébként minden nézettségi rekordot megdöntött Németországban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Verstappen nyerte a sprintfutamot

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A negyedik helyről rajtoló Max Verstappen, a Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok versenyzője nyerte a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati sprintfutamát.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!