2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Sport

Nem találták meg Suhajda Szilárdot az Everesten

Nem keresik tovább Suhajda Szilárdot, miután a mentőcsapat nem találta meg a Mount Everest közelében eltűnt hegymászót.

  • Nem találták meg Suhajda Szilárdot az Everesten

Nem keresik tovább Suhajda Szilárdot, miután a mentő-csapat nem találta meg a Mount Everest közelében eltűnt hegymászót. A legjobb nepáli hegyi vezetőkből álló különítmény órákon keresztül kutatott a magyar hegymászó után, de nem akadtak a nyomára. A 40 éves mászónak vélhetően elfogyott az ereje, de így is rekordot állított fel. Suhajda Szilárd, egy hete indult el az alaptáborából, hogy – a tervek szerint – mesterséges oxigén és teherhordók alkalmazása nélkül szerdán elérje a Mount Everest 8848 méter magas csúcsát.

Az expedíció szóvivője, Pintér László elmondta: arra már nincs esély, hogy élve találják meg Suhajda Szilárdot, de vasárnap még helikopterrel indítanak egy csapatot a helyszínre, hogy további nyomokat keressenek.

– Egész biztos, hogy vissza tudsz ereszkedni a négyesig? Nagyon-nagyon ügyes vagy. Nagyon jól haladsz, nagyon szeretlek – ezekkel a szavakkal búcsúzott még szerdán férjétől Legindi Tímea. Suhajda Szilárd hegymászóval ez volt az utolsó élő kapcsolat. Ekkor még még minden rendben volt.

Később viszont Szilárd nem jelentkezett. Már ekkor lehetett sejteni, hogy a baj van. A GPS jeladó sem adott jeleket. A megszakadt kapcsolat után mindenki csak arra tudott hagyatkozni, hogy a 40 éves hegymászót többen is látták az Everesten, a Hillary lépcső közelében. Ezt Kollár Lajos, Szilárd korábbi mászótársa is megerősítette.

Április 26-án délelőtt 10 órakor, fájdalmas döntés született. 3 tapasztalt serpa indult el a 6400 méteren lévő 2-es táborból, hogy elérjék a 7950 méteren lévő 4-es tábort, amit mindössze 7 óra alatt meg is tettek. Közben egy tapasztalt helikopterpilóta átvizsgálta a hegy déli oldalát, kizárva annak esélyét, hogy Szilárd közben lezuhant.

Rövid pihenőt követően, a szél csitulása után a háromfős csapat elindult a Hillary-lépcső irányába, majd egy negyedik serpa is csatlakozott hozzájuk. Egész éjjel másztak, a Hillary-lépcsőt már hajnalban elérték. A megadott helyen azonban nem találták a magyar hegymászót. Ezután elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet.

A serpák felmásztak a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz, amelynek környékét ismét tüzetesen átvizsgálták. Minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra is ellenőrizék, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelekkel.

Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át – sajnos – eredménytelenül. A háttércsapattal történt egyeztetést követően végül úgy döntöttek, a keresést abbahagyják.

A Magyarok a világ nyolcezresein expedíciók vezetője, Kollár Lajos szerint Szilárd elfáradhatott.

27 év alatt 16 korábbi sikertelen magyar expedíció után Suhajda Szilárdnak reális célja volt pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni Földünk legmagasabb pontját. Az Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény. Az elmúlt 45 évben – mióta Reinhold Messner és Peter Habeler bebizonyították, hogy a feladat lehetséges és túlélhető – olyan kiváló magyar alpinisták próbálták elérni a csúcsot oxigénpalack nélkül, mint Várkonyi László, Klein Dávid vagy a legendás Erőss Zsolt. 

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül.

Borítókép: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!