2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:10

Sport

Miért nincsenek cigány származású élsportolók?

Egy-két sportágtól eltekintve nincs, vagy csak alig találni cigány származású élsportolót Magyarországon. Az okokról megoszlanak a vélemények. A cigányságát büszkén vállaló volt válogatott labdarúgó szerint a rasszizmus is szerepet játszik a folyamatban, a szociológus szerint pedig a kulturális különbségek is okolhatók.

„Pisont István, a legnagyobb király” – zúgott Kispesten több ezer torokból a 80-as, 90-es években. A Fradi-pályán azonban többnyire csak rasszista megjegyzésekkel illették a 31-szeres válogatott labdarúgót. Az egykori játékos szerint a roma fiataloknak ma sem könnyebb, nehéz a tehetségkutató programokba bekerülni, és a beilleszkedésük sem zökkenőmentes. A korosztályos utánpótlással foglalkozó szakedző ennek ellenére fontos kitörési pontnak tartja a labdarúgást a cigány fiatalok körében.

„Amikor egy kisfiú felnő, nagyon sok szorgalomra, kitartásra és szenvedélyességre, a sport, a futball iránti szenvedélyességre van szükség. Hogy aztán hova cseperedik, a társadalom biztosít-e a számára olyan közeget, ami a kibontakozását, a tehetség gondozását tudja táplálni, az egy nagyon fontos kérdés, és ez a mi felelősségünk” – fogalmazott a Stoppernek Pisont István.

A futballal ellentétben az atlétika nem vonzó a cigány származású fiatalok számára. Ezen változtatna Gyulai Miklós szövetség elnök is, aki szerint számos tehetséges gyereket lehetne találni a roma gyerekek között. „Magam is jó néhányszor elmondtam, és szorgalmaztam, hogy miért nem próbálunk meg ebbe az irányba nyitni. Hiszen, ha például a fekete sportolókat nézzük, az Egyesült Államokban ez egy kiemelkedési lehetőség. Biztos vagyok benne, hogy amikor én azt mondtam, hogy genetika, akkor a fizikális képesség meglenne. Gyors rostú, gyors lábú, kitartó gyerekeket biztos, hogy találnánk” – véli a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke.

Gyulai Miklós kiváló integrációs sportágnak tartja az atlétikát, úgy véli, az iskola mellett az öltözői légkör is segítheti a nehezen kezelhető gyerekek beilleszkedését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Kockázatok és mellékhatások

A ZANOX, Kockázatok és mellékhatások című filmet rövid idő alatt több mint 10 ezren látták már. Sokak szerint az utóbbi idők egyik legjobb magyar vígjátéka lett.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!