2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Sport

Miért nincsenek cigány származású élsportolók?

Egy-két sportágtól eltekintve nincs, vagy csak alig találni cigány származású élsportolót Magyarországon. Az okokról megoszlanak a vélemények. A cigányságát büszkén vállaló volt válogatott labdarúgó szerint a rasszizmus is szerepet játszik a folyamatban, a szociológus szerint pedig a kulturális különbségek is okolhatók.

„Pisont István, a legnagyobb király” – zúgott Kispesten több ezer torokból a 80-as, 90-es években. A Fradi-pályán azonban többnyire csak rasszista megjegyzésekkel illették a 31-szeres válogatott labdarúgót. Az egykori játékos szerint a roma fiataloknak ma sem könnyebb, nehéz a tehetségkutató programokba bekerülni, és a beilleszkedésük sem zökkenőmentes. A korosztályos utánpótlással foglalkozó szakedző ennek ellenére fontos kitörési pontnak tartja a labdarúgást a cigány fiatalok körében.

„Amikor egy kisfiú felnő, nagyon sok szorgalomra, kitartásra és szenvedélyességre, a sport, a futball iránti szenvedélyességre van szükség. Hogy aztán hova cseperedik, a társadalom biztosít-e a számára olyan közeget, ami a kibontakozását, a tehetség gondozását tudja táplálni, az egy nagyon fontos kérdés, és ez a mi felelősségünk” – fogalmazott a Stoppernek Pisont István.

A futballal ellentétben az atlétika nem vonzó a cigány származású fiatalok számára. Ezen változtatna Gyulai Miklós szövetség elnök is, aki szerint számos tehetséges gyereket lehetne találni a roma gyerekek között. „Magam is jó néhányszor elmondtam, és szorgalmaztam, hogy miért nem próbálunk meg ebbe az irányba nyitni. Hiszen, ha például a fekete sportolókat nézzük, az Egyesült Államokban ez egy kiemelkedési lehetőség. Biztos vagyok benne, hogy amikor én azt mondtam, hogy genetika, akkor a fizikális képesség meglenne. Gyors rostú, gyors lábú, kitartó gyerekeket biztos, hogy találnánk” – véli a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke.

Gyulai Miklós kiváló integrációs sportágnak tartja az atlétikát, úgy véli, az iskola mellett az öltözői légkör is segítheti a nehezen kezelhető gyerekek beilleszkedését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!