2024. 09. 12. Csütörtök Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Sport

Megszólalt a paralimpián induló transznemű sportoló: szimbólumnak tartja magát

Egy hét múlva, augusztus 28-án kezdődik a paralimpia Párizsban, amelyen először indulhat transznemű sportoló, a férfinak, Fabriziónak született, de ma már nőként versenyző Valentina Petrillo.

  • Megszólalt a paralimpián induló transznemű sportoló: szimbólumnak tartja magát

Alig ért véget a párizsi olimpia, amelynek a legvitatottabb történetét az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Ju-Ting szállította, a két amatőr bokszoló, akik a férfiakra jellemző biológiai tulajdonságokkal rendelkeznek, mégis indulhattak a női mezőnyben az olimpián, s végül mindketten aranyéremmel a nyakukban távoztak Franciaországból.

A paralimpia hasonló, mégis másmilyen botránytól lehet hangos: Valentina Petrillo esetében nincsenek kérdések, vitatott vagy nem nyilvános teszteredmények, ő valóban férfinak született és most a nők között versenyezhet.

A most 50 éves sportolót, aki látássérült, a születésekor még Fabrizio Petrillónak hívták, és 2019-ben váltott nemet, amikor hormonkezelést kapott. Az egy hét múlva kezdődő paralimpián már a női keresztnevén, Valentinaként indulhat olasz színekben 200 és 400 méteres síkfutásban a T12 kategóriában. A 2023-as világbajnokságon bronzérmes volt a nők között, de a Daily Mail cikke szerint azóta lett nemzetközileg sikeres, hogy nemet váltott. Amikor vb-érmes lett, Mara Yamauchi brit maratonfutó tette fel a költői kérdést: „Hány 49 éves szerezne érmet világszinten?”

A Daily Mail szerint Petrillo korábban a férfiak között versenyzett, és tizenegy országos T12-es atlétikai bajnoki címet szerzett. Most mégis a nők között indulhat a paralimpián, mert a jelenlegi szabályozás szerint, akit jogilag nőként ismernek el, az jogosult a nőként való versenyzésre. Ez egyébként eltér az atlétikai világszövetség álláspontjától, amely 2023 márciusában megtiltotta a transznemű sportolók női mezőnyben való indulását.

Transznemű, de házas maradt, két gyermek „apja”

Petrillo egy héttel a paralimpia előtt megtörte a csendet, és nyilatkozott az őt ért kritikákról és a párizsi reményeiről is.

Egyszerűen igazságos, hogy mindannyian a saját nemünkben fejezhetjük ki magunkat. A sportnak meg kell tanítania minket az elfogadásra, ami alapvető érték az emberi boldogsághoz

– fogalmazott a transznemű sportoló.

Petrillo elmondta, hogy pszichológushoz járt, erősnek érzi magát, és tudja, hogy támadni fogják, de nincs mitől félnie.

Éremre esélyes vagyok, de ehhez jobban kell teljesítenem, mint amikor tavaly egyéni csúcsot futottam. Tisztában vagyok a párizsi szereplésem társadalmi és kulturális jelentőségével. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy értékes sportteljesítményt nyújtsak – ígérte.

Úgy hiszi, hogy jelkép lehet a paralimpián, erről így beszélt:

Az a történelmi tény, hogy az első transznemű nőként részt vehetek a paralimpián, az elfogadás fontos szimbóluma.

Petrillónak két gyermeke született, a Daily Mail cikke szerint a feleségével azután is házasok maradtak, hogy 2017-ben felfedezték a transzidentitását.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szoboszlai: büszke vagyok a csapatra

Szoboszlai: büszke vagyok a csapatra

Szoboszlai Dominik, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya azt mondta, büszke az együttesre és a társaira, mert olyan választ tudtak adni a németektől szombaton elszenvedett 5-0-s vereségre, amire ő maga is számított.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!