2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:40

Sport

Megérkezett Japánba az olimpiai láng

A szervezőbizottság tagjai csütörtökön vették át Görögországban a lángot, melyet múlt csütörtökön, a hagyományoknak megfelelően, Olümpiában gyújtottak meg.

  • Megérkezett Japánba az olimpiai láng

A lángot - mely egy "Tokió 2020 olimpiai lángváltó" feliratú repülőgéppel érkezett - szerény, visszafogott ünnepség keretében, kis létszámú csoport fogadta a japán légierő - Tokiótól 250 kilométerre északra fekvő - macusimai bázisán. A speciális tartóban szállított lángot a gépben a távol-keleti szigetország két legendás sportolója, a női birkózás háromszoros olimpiai bajnoka, Josida Szaori és a szintén háromszoros ötkarikás aranyérmes cselgáncsozó, Nomura Tadahiro vette át, majd a repülő ajtajában átadták a szervezőbizottság elnökének, Mori Josirónak.

Noha már több neves sportoló is kérte a játékok elhalasztását a koronavírus világjárvány miatt, a szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyelőre tartja magát a július 24-i rajthoz, ami előtt a láng 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy 20 ezer kilométert tesz meg a hagyományos lángváltó keretében.

A vírus hatására nem változtatták meg a lángfutás útvonalát, és nézők is jelen lehetnek az utcákon a jelkép elhaladásakor, a szakaszok elejére és végére tervezett ünnepségek viszont elmaradnak.

A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.

Félezren gyűltek össze Isinomakiban, hogy lássák a lángot

Rögtön az első napon tömegjelenetek játszódtak le a tokiói olimpia lángváltójának útján, annak ellenére, hogy a japán kormány kérte, ne legyenek nagyobb csoportosulások a helyszíneken.

A fővárostól 335 kilométerre északra fekvő Isinomakiban gyűlt össze legalább félezer ember, hogy lássa a fáklyát, illetve a láng érkezése alkalmából rendezett ünnepséget, melyen ismert humoristák is felléptek.

A pénteken reggel Japánba érkezett láng 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy 20 ezer kilométert tesz meg a hagyományos lángváltó keretében. A szervezők a világméretű koronavírus-járvány miatt nem változtattak az útvonalon, sőt, nézők jelenlétét is engedélyezték, de külön felhívták a figyelmet arra, hogy az érdeklődők ne tömörüljenek, és az érintett városokba tervezett ünnepségek egy részét törölték, illetve volt, amelyikre megtiltották a belépést. A futókat és a kiszolgáló személyzet tagjait pedig folyamatosan figyelik és ellenőrzik.

A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.

Bach: Még négy és fél hónap választ el a játékoktól

Thomas Bach szerint tartózkodni kell a vehemens spekulációktól a nyári tokiói olimpia rendezésével kapcsolatban.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a New York Times-nak nyilatkozott a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzetről.

"Különböző forgatókönyvekben gondolkozunk, de ellentétben sok sportszövetséggel vagy profi ligával, bennünket még négy és fél hónap választ el a játékoktól" - mondta Bach.

Hozzátette, a szakszövetségek sok esetben optimistábbnak tűnnek a NOB-nál, mivel csak áprilisig vagy májusig halasztották el versenyeiket.

"Mi pedig július végéről beszélünk." - jelentette ki.

Az elmúlt napokban egyre több sportoló bírálta a NOB-ot amiatt, hogy a járvány terjedése ellenére változatlan meggyőződéssel kitart az olimpia megrendezése mellett.

A NOB február közepén munkacsoportot állított fel, amelyben az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az olimpiai szervezőbizottság, a japán hatóságok és a tokiói városvezetés illetékesei tevékenykednek.

A tokiói olimpia megnyitó ünnepségének dátuma július 24.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!