2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Sport

Még Chiléből is neveztek a fábiánsebestyéni fogathajtó versenyre

Kilenc nemzet csaknem kilencven fogata indul a harminckettedik alkalommal megrendezett fábiánsebestyéni nemzetközi fogathajtó versenyen. A viadalra chilei nevezés is érkezett, a mezőnyben hat világbajnok van. Egyes, kettes és négyes fogatok állhatnak rajthoz, csütörtökön és pénteken a díjhajtást, szombaton a maratonhajtást rendezik, a helyezésekről pedig a vasárnapi akadályhajtás dönt.

Az egyesfogathajtók versenyével kezdődött a vasárnapig tartó nemzetközi verseny Fábiánsebestyénben, ahova rekordszámú fogathajtó érkezett. „Közel húsz éve versenyzünk már itt, én azt hiszem, hogy egy verseny sem volt, amit kihagytam, nyilván a fiam és az unokaöcséim egy kicsit kevesebb ideje, mert hát az életkorukból kifolyólag húsz éve még nem versenyezhetnek, mert huszonkét évesek. Többek közt azért jó ide jönni, mert nagyon jól meg van szervezve mindig a verseny, nagyon jó a rendezés, és nagyon ideálisak a körülmények” – mondta Dobrovitz József fogathajtó.

A magyarok az élvonalhoz tartoznak, több világ- és Európa-bajnokot adtak. „Szinte azt lehet mondani, hogy történelmi múltja van, hiszen a magyar kocsizás, a magyar hajtás mindig is a világ előtt járt, és amikor ebből igazán sport lett, a hetvenes évek elején, akkor a magyarok rögtön berobbantak a világ élmezőnyébe, élvonalába, és nagyjából több-kevesebb sikerrel ez a sikersorozat a napjainkig tud tartani” – mondta Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke.

A fogathajtás a Magyar Lovas Szövetség legeredményesebb szakága. „A jó hajtó minden szín alatt mentálisan is fel kell legyen készülve erre a versenyre, ugyanígy a lovaktól is ez várható. Na most a lónál és eleve a fogathajtásnál azt kell tudni, hogy egy borzasztó nagy összehangoltságot igényel, és tudni kell azt, hogy itt, a fogatsportban azért nem elég a hajtó, a ló is ugyanúgy kell, és mivel itt egy élőlényről beszélünk, nekik azért vannak olyan gondolatok, ami nem mindig egyezik a hajtónak az akaratával” – mondta Szilágyi Zsolt fogathajtó.


A fábiánsebestyéni pályán rendezik jövőre a kettesfogathajtók világbajnokságát. „Harminckét év tapasztalata kevés versenyhelyszínnek van, és mi az elmúlt tizenkét évben arra törekedtünk, hogy ez a verseny világszínvonalú legyen, és a nemzetközi zsűri, a nemzetközi szakemberek támogatásával, javaslataival jutottunk el oda, hogy ma már ez az ország egyik legjelentősebb fogathajtó versenye” – mondta Farkas Sándor, a 32. Fábiánsebestyéni Lovasnapok főszervezője.

A négynapos fesztiválon lesz maratoni hajtás és akadályhajtás is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!