2022. 07. 05. Kedd Emese, Sarolta napja
Jelenleg a TV-ben:

Tiltott kastélyok - Aranyszőnyeg - A gernyeszegi Teleki-ház

Következik:

Híradó 12:00

Sport

Más a labda, más az elképzelés, de a cél közös

Szövetségi mesterképzés felsőfokon. Más a labda, más a burkolat, más az elképzelés, de a cél közös: a legkiválóbb magyar szakemberek kinevelése. A Stopper a héten annak járt utána, hogy a különböző csapatsportoknál milyen elképzelések mentén oktatják a trénereket.

Saját oktatási rendszert dolgoztak ki a szövetségek. Házon belül, nemzetközileg akkreditált tanfolyamokon képzik az edzőket. A labdarúgásban már évek óta, a többi csapatsportágban – igaz, más szisztéma szerint, de – egy-két éve egyéni tanmenet alapján oktatják a trénereket. A labdarúgásban most új elvek mentén építik fel az edzőképzést. A legradikálisabb változások az utánpótlásedzők kiválasztásánál és képzésénél tapasztalhatók.

– Igyekszünk nagyobb hangsúlyt fektetni a kiválasztásra. Megtalálni azokat az embereket, akik megfelelő pedagógiai vénával és megfelelő kommunikációs készségekkel rendelkeznek ahhoz, hogy jó edzőkké válhassanak – mondta a Stoppernek Szalai László, az MLSZ edzőképző központjának igazgatója.

Nem csak a futballban, a kézilabdában is az európai szövetség iránymutatásai szerint tanítják az edzőket. Az EHF oktatási rendszerével összehangolva egy saját, akkreditált tanfolyamot indított a hazai szövetség. „Egy kétéves tanfolyam elvégzését követően válhat valaki szakedzővé, ami azt jelenti, hogy a magyar első osztályban bármelyik csapatnál – férfi és női csapatnál, válogatott kereteknél – végezhet munkát, valamint az Európai Kézilabda-szövetség 49 tagországában mindenhol elfogadják legmagasabb végzettségnek az itt szerzett papírt” – magyarázta Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója.

A vízilabda kilenc olimpiai bajnoki címmel a legeredményesebb csapatsport Magyarországon. Az eredmények és a sportág népszerűsége ellenére a pólóban is saját képzési rendszert indítanak. „Mi négy félév alatt oktatjuk a vízilabdázás alapjait, természetesen utána haladunk előre a taktikai részek felé. 48 hallgatónk van, tehát meglepően sokan jelentkeztek, olyan értelemben vegyes a társaság, hogy még olimpiai bajnokok is vannak a hallgatók között, olyan is akad, aki már a Testnevelési Főiskolán a szakedzői képesítést megszerezte, de úgy érzi, hogy itt még kaphat valami pluszt” – mondta Kásás Zoltán, az MVLSZ edzőképzés vezetője.

A jégkorongban a legnagyobb magyar sikerek külföldi edzőkhöz köthetők, de a társaságiadó-kedvezménynek köszönhetően a magyar trénerek képzésére többet fordíthatnak a jövőben.

További részletek a 21.30-kor kezdődő Stopperben. A műsorból az is kiderül, miért szeretnének külföldi szövetségi kapitányt a labdarúgásban és mi a véleménye a szakmának a külföldi kézilabdaedzőkről.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tűzvész pusztít Görögország középső részén

Tűzvész pusztít Görögország középső részén, több falut ki kellett üríteni - közölték a helyi hatóságok. A helyi tűzoltóság egyik szóvivője kedd reggel az ERT állami műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy éjszaka némileg megfékezték a lángokat, de a veszély nem múlt el.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!