2023. 03. 31. Péntek Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Sport

Magyarellenes rigmusok miatt felfüggesztették a román meccset

Újabb magyarellenes botrány Romániában. Magyarellenes rigmusok miatt félbeszakította, majd végleg lefújta a bíró a vasárnapi Sepsi - Craiova labdarúgó-mérkőzést.

  • Magyarellenes rigmusok miatt felfüggesztették a román meccset

Magyarellenes, rasszista idegengyűlölő bekiabálások, skandálások miatt lefújtak egy futball meccset Romániában, Sepsiszentgyörgyön. A krajovai szurkolók többek között azt ordították, hogy „Magyarok, magyarok, kifelé az országból!”, és gyakran elhangzott, vulgáris kontextusban a bozgor kifejezés is, ami, magyarul „hazátlant” jelent. A román nacionalisták rendszeresen ezt a gúnyszót aggatják a romániai magyarokra.

A szurkolók tűrhetetlen és elfogadhatatlan megnyilvánulásai miatt a bíró először az öltözőbe küldte a csapatokat. A hangosbemondón felszólították a vendégszurkolókat, fejezzék be a magyarellenes kirohanásukat. Mivel folytatták a gyalázkodást, a 10 perces kényszerszünet után a bíró végül lefújta a meccset, erre még nem volt példa Romániában, hogy a szurkolók miatt felfüggesszék a meccset. A mérkőzés játékidejében egyébként nem született gól, de végül a kivetítőn megjelent a székelyföldi csapat 3–0-ás győzelmét hirdető felirat, a szabályzat szerint ugyanis ez a vétkes csapat büntetése.

A magyar szurkolók ezt úgy értékelték, hogy a bíró végre jó és nagyon fontos döntést hozott a mérkőzés leállításával.

A romániai magyarság az utóbbi időszakban többször is ki volt téve magyarellenes megnyilvánulásoknak. Asztalos Csaba, a Román Diszkriminációellenes Tanács elnöke szerint ez nem csak a sportban, hanem a politikában is érzékelhető.

Erre világít rá az az eset is, amikor a tavalyi év végén az AUR, vagyis a Románok Egyesüléséért Szövetség magyarellenes kirohanásában mélységesen románellenes szervezetnek nevezte a Székely Nemzeti Tanácsot, amiért az kiállt a magyar nyelv tiszteletben tartásáért és az egyházi vagyonok visszaszolgáltatásáért.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

2025-ben újra magyar Gripenek védik a balti államok légterét

2025-ben újra magyar Gripenek védik a balti államok légterét

Döntés született arról, hogy Magyarország lojális NATO-szövetségesként immár negyedik alkalommal, 2025-ben ismét részt vesz a balti államok légtérvédelmében - jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a lengyelországi Lódzban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Klubrekordot döntött a Boston Bruins

Klubrekordot döntött a Boston Bruins

A listavezető Boston hosszabbításban nyert a vendég Columbus Blue Jackets ellen az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) csütörtöki játéknapján.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!