2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Magyar hajó is indul a Sydney-Hobart vitorlásversenyen

MTI

2018. december 25., kedd 16:30, frissítve: csütörtök 08:22

A verseny történetében először magyar csapat is nevezett a Sydney-Hobart vitorlásversenyre. Az egyik leghíresebb tengeri regatta a hagyományoknak megfelelően karácsony másnapján rajtol, a mezőnyre 628 tengeri mérföld (1161 km) vár, általában viharos körülmények között. Az ünnepélyes eredményhirdetést december 31-én tartják Tasmánia fővárosában.

A Király Zsolt vezette M3 Team Hungary egy 52 lábas TP52-es vitorlással indul. Király Zsolt azzal szerzett hírnevet magának, hogy egyetlen vitorlázóként ugyanazzal az egytestű hajóval megnyerte mind a négy nagy európai tókerülő versenyt (Kékszalag, Centomiglia, Bol d,Or, Rund um).

2013-ban két magyar versenyző is volt a mezőnyben. Ormándlaki Áron a Nautical Circle nevű Archambault 40-es fedélzetén, Ian Prentice csapatában hajtott. Ugyanabban az évben a Clipper Round the World mezőnyének hetvenlábasai is ott voltak a versenyen. Az Old Pulteney fedélzetén Bacsó Tamás vitorlázott (hajozas.hu)

Tavaly, a 73. Sydney-Hobarton a már nyolcszoros győztes Wild Oats XI nevű ausztrál hajó ért elsőként célba, de megfosztották az újabb diadaltól, mivel a rajt után csaknem nekiment egyik nagy vetélytársának. Az első és az új csúcstartó így az LDV Comanche (1 nap 9 óra 15 perc és 24 másodperc) lett.

(Kezdőkép: twitter.com/sydneyinformer)