2021. április 14.,
szerda, Tibor napja

Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren

MTI

2021. március 7., vasárnap 15:55, frissítve: vasárnap 17:35

Liu Shaolin Sándor arany-, Liu Shaoang ezüstérmet nyert vasárnap 1000 méteren a rövidpályás-gyorskorcsolyázók világbajnokságán, a hollandiai Dordrechtben.

A Ferencváros 25 éves versenyzője pályafutása második világbajnoki címét szerezte: 2016-ban 500 méteren diadalmaskodott. 22 esztendős öccse pedig másodszor állhat dobogóra ezen a vb-n, miután szombaton ő győzött a legrövidebb távon.

Az ötfős finálé első köreiben Liu Shaolin vezetett öccse előtt, de aztán az orosz Szemjon Jelisztratov és a francia Sebastien Lepape is közéjük ékelődött. Liu Shaoang féltávnál ritmust váltott, a negyedik pozícióból az élre tört, innentől pedig semmi sem veszélyeztette a kettős magyar diadalt, már csak a köztük lévő sorrend volt a kérdés. A hajrában Liu Shaolin megelőzte fivérét, de a célba érve ugyanúgy ökölbe szorított kézzel és ordítva ünnepeltek együtt. Ezzel a szerepléssel pedig összetettben az első két helyen állnak a 3000 méteres szuperdöntő előtt.

A világklasszis testvérpár mögött az olasz Pietro Sighel lett a harmadik.

A nők kisdöntőjében Jászapáti Petra a futam legelején élre állt, majd egyenként egészen a negyedik pozícióig csúszott vissza. A 22 éves szegedi versenyző azonban nem hagyta annyiban, előbb a lengyel Nicole Mazurt, majd a kétszeres Európa-bajnok olasz Martina Valcepinát is visszaelőzte, így végül második lett az orosz Jekatyerina Jefremenkova mögött, összességében pedig hetedikként zárt.

A legjobbaknál nem borult a papírforma, azaz a holland Suzanne Schulting triplázott: az 500 és az 1500 méter után a középső távon is simán diadalmaskodott. Mögötte a belga Hanne Desmet szerezte meg az ezüst- és a kanadai Courtney Sarault a bronzérmet.

Vasárnap az 1000 méter küzdelmei után a 3000 méteres szuperdöntők és a staféták fináléi szerepelnek a programban.

 

Eredmények:

férfi 1000 m, világbajnok:

Liu Shaolin Sándor 1:25.901 perc

2. Liu Shaoang 1:26.000

3. Pietro Sighel (Olaszország) 1:26.083

 

női 1000 m, világbajnok:

Suzanne Schulting (Hollandia) 1:26.854 perc

2. Hanne Desmet (Belgium) 1:26.993

3. Courtney Sarault (Kanada) 1:27.470

...7. Jászapáti Petra

...28. Kónya Zsófia

 

Liu Shaoang az első magyar összetett világbajnok

Liu Shaoang arany-, Liu Shaolin Sándor ezüstérmet nyert vasárnap összetettben a rövidpályás-gyorskorcsolyázók világbajnokságán, a hollandiai Dordrechtben.

A Ferencváros 22 éves versenyzője Magyarország első összetett világbajnoki címét szerezte meg, a mostani vb-n pedig másodszor diadalmaskodott a szombati 500 méteres első helye után.

A 3000 méteres szuperdöntő úgy indult, hogy hárman kilőttek a rajtnál, így Liu Shaolin mellett a holland Itzhak de Laat és a francia Sebastien Lepape körelőnybe került, sőt, utóbbi még tovább ment, így másodszor is utolérte a főmezőnyt. Ezzel egyben az is eldőlt, hogy magyar aranyérmes lesz összetettben, már csak az volt kérdés, melyik Liu fivér lesz az.

A 25 esztendős Liu Shaolint valószínűleg megzavarta a Lepape-nak szóló csengetés, így ő egy körrel a vége előtt teljesen kiengedett, emiatt de Laat mögött harmadikként ért célba, pedig a futamon belüli második hellyel övé lett volna az összetett világbajnoki cím.

A magyar testvérpár mögött az orosz Szemjon Jelisztratov végzett harmadikként összetettben.

A nőknél a mindhárom egyéni távon győztes holland Suzanne Schulting már a rajt pillanatában biztos aranyérmes volt, ennek ellenére a 3000 méteres szuperdöntőt is megnyerte. Mögötte összetettben a kanadai Courtney Sarault szerezte meg az ezüst-, a magyarokkal készülő olasz Arianna Fontana pedig a bronzérmet.

Később a staféták fináléival zárul a vb programja.

 

Eredmények:

férfi összetett, világbajnok:

Liu Shaoang 60 pont

2. Liu Shaolin Sándor 55

3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 44

 

női összetett, világbajnok:

Suzanne Schulting (Hollandia) 136 pont

2. Courtney Sarault (Kanada) 58

3. Arianna Fontana (Olaszország) 39

...10. Jászapáti Petra 2

...27. Kónya Zsófia

 

Ezüstérmes a magyar férfi váltó

 

Az olimpiai bajnok magyar férfi váltó ezüstérmes lett vasárnap a rövidpályás-gyorskorcsolyázók világbajnokságán a hollandiai Dordrechtben.

Az 5000 méteres fináléban a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor és az amerikai születésű Krueger John-Henry mellett Burján Csaba kapott lehetőséget, aki így először versenyzett a vb-n. A futam eleje nagyon nyugodtan telt, a hollandok vezettek a magyarok előtt, a harmadik pozícióban pedig hol az oroszok, hol az olaszok korcsolyáztak. Utóbbiak aztán húsz körrel a vége előtt elestek, így a magyar érem már biztosnak látszott.

Tíz körrel a vége előtt a januári Európa-bajnoksághoz hasonlóan Burján Csaba esett el, innentől esély sem volt a magyar staféta győzelmére, amelynek már csak a vb-cím hiányzik a gyűjteményéből. A második hely végül annak köszönhetően lett meg a rajt-cél győzelmet arató hollandok mögött, hogy a másodikként célba érő oroszokat szabálytalanság miatt kizárták.

A magyarok minden idők legeredményesebb szereplésével, hat éremmel, köztük három arannyal zárták a vb-t: Liu Shaoang 500 méteren és összetettben diadalmaskodott és 1000 méteren ezüstérmesként zárt, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor az 1000 méter aranyérme mellé összetettben második lett.

A női staféták 3000 méteres fináléja még a vártnál is simábban alakult, ugyanis előbb az olaszok, majd az oroszok is elestek, így a franciák ölébe hullott az ezüstérem, mert a nagy esélyes hollandok ellen esélyük sem volt. Harmadikként végül az olasz négyes ért célba. Suzanne Schulting mind az öt lehetséges aranyérmet begyűjtötte a hazai rendezésű vb-n.

 

Eredmények:

férfi 5000 méteres váltó, világbajnok:

Hollandia 6:46.161 perc

2. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Burján Csaba, Varnyú Alex) 6:55.809

3. Olaszország 6:56.554

 

női 3000 méteres váltó, világbajnok:

Hollandia 4:08.024 perc

2. Franciaország 4:10.267

3. Olaszország 4:17.631

...6. Magyarország (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca, Somodi Maja)

 

 

MTI