2021. január 15.,
péntek, Lóránt, Loránd napja

Kitárta kapuit a felcsúti sport- és konferenciaközpont

Hír TV

2018. október 17., szerda 20:04, frissítve: szerda 20:29

Gimnasztikaterem, futópályák és konferenciaközpont – a többi közt ez is van a Puskás Akadémia felcsúti Sport- és Konferenciaközpontjában. A 12 és fél milliárdból megvalósult beruházást az ünnepélyes átadó után most a sajtó is bejárhatta.

Kondicionáló és kardió gépek, speciális láberősítők és boxring is helyet kapott a szombaton átadott Puskás Akadémia gimnasztika termében. A labdajátékcsarnok 250 fős lelátójával nemcsak foci, de kosár, kézi és röplabda, valamint teniszmérkőzések lebonyolítására is alkalmas. A két termet egy 96 méter hosszú, négysávos futópálya köti össze, ahol futóteljesítményüket fotocellák segítségével mérhetik a sportolók.

„A Puskás Akadémiának küldetése van. A magyar labdarúgásért, a magyar utánpótlásnak a fejlődéséért vagyunk hivatottak. Amit úgy gondolom, és a tényeket is tudom segítségül hívni, pillanatnyilag ebben a versenyidőszakban 134 Puskás Akadémián nevelkedett fiatal szerepel az NB I, NB II és az NB III-as bajnokságban. Az akadémia ezen küldetését elérte” – közölte Takács Mihály, a Puskás Akadémia igazgatója.

A 12,5 milliárd forintból megvalósult komplexum három részre tagolódik. A harmadik a konferenciaközpont, mely egy 250 és egy 130 fős előadótermet foglal magában. Ezek egész évben elérhetőek lesznek cégek számára is.

„Ez az építészeti megoldás, ami itt az akadémián, Felcsúton megvalósul, ez, ha úgy tetszik egy kicsit más legyen, különbözzön attól, ami ma a világon, és egyébként Magyarországon is megszokott, ez volt az az ok, amiért a miniszterelnök úr még anno, 2006-ban Makovecz Imrét megkereste, és aztán a mester az első épület, a kollégiumnak, az egykori Haller kúriának az átalakítását követően a munka további részeit már rám, tanítványára bízta” – nyilatkozta Dobrosi Tamás építész.

Az akadémia új központja közel egy hektáros területen épült fel. Kivitelezésénél 15 ezer köbméter betont, 1826 köbméter faanyagot, nyolcezer négyzetméter palát, valamint 18 ezer kilogramm rezet használtak fel. A csarnokot a helyi középiskola tanulói és a Bozsik-programban résztvevő Vál-völgyi gyerekek is használhatják majd.