2022. 05. 24. Kedd Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között 14:00

Sport

Jelentősen nőtt a regisztrált lovardák száma

Egy év alatt 60 százalékkal nőtt a regisztrált lovardák száma – jelentette be Horváth László, a nemzeti lovasprogram miniszterelnöki megbízottja. A kormány a jövő héten tárgyal a hazai lovas hagyományok újraélesztésére létrehozott program eddigi eredményeiről. Az azonban már a ma kezdődött 6. Lovas Világkupa előtt kiderült, hogy a lovassport is bekerülhet az úgynevezett látványsportok közé.

Egy évvel ezelőtt a Lovas Világkupán indult útjára a Kincsem Nemzeti Lovas Program. Lezsák Sándor nem csak a kezdeményezője, hanem az egyik politikai felelőse is a nemzeti lovas stratégia megvalósulásának. Az Országgyűlés alelnöke szerint egy év alatt a helyi erőfeszítéseknek is köszönhetően szép sikereket értek el.

– Beindult nálunk az iskolai lovasoktatás, ideiglenes helyszínként a Lakiteleki Népfőiskolán bocsátottuk rendelkezésre és tanrendbe – jelentette ki Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

A lovaskultúra oktatás már a Nemzeti Alaptanterv része. Így jövőre az általános iskolákban a mindennapos testnevelés keretében szabadon választható tantárgy lesz a 3., 4. és 5. osztályosok számára.

– Folyamatosan nő a jelentkező iskolák száma, most körülbelül kétszázan vannak. Az olyan minősített szolgáltatók, akik tényleg tudják garantálni a megfelelő minőséget jelenleg 90 felett vannak, tehát az év végére szerintem 100 fölé emelkedik a számuk. Ami a lovas társadalom bizalmát a legjobban fémjelzi az az, hogy program indítása óta 60 százalékkal nőtt a regisztrált lovardák száma – mondta a Nemzeti Lovas Programért felelős miniszterelnöki megbízott, Horváth László.

A szövetség elnöke szerint a tömegbázis növekedése mellett a szakmai fejlődés is fontos. Lázár Vilmos ezért egy lovas akadémia létrehozását szorgalmazza.

– A létesítmény a Magyar Lovas Szövetség birtokában van, hiszen a Nemzeti Lovardát még a tavalyi évben kezelésre megkaptuk a magyar államtól. Tehát van egy ilyen szakmai műhelyünk, ahol ezt meg lehet csinálni és nyilván ennek a fenntartását is kell valamiből finanszírozni – tette hozzá Lázár Vilmos.

A magyarok mellett 16 ország fogathajtói és díjugratói mérik össze tudásukat a hétvégi Lovas Világkupán, de az Arénában fellép majd világszámával Lorenzo, a híres francia szabadidomító is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

Bennmaradt az élvonalban a Hertha BSC

A Hertha BSC bennmaradt a német labdarúgó-élvonalban, mivel idegenben 2-0-ra legyőzte a Hamburg csapatát az osztályozó hétfő esti visszavágóján.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!