2024. 07. 22. Hétfő Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Sport

Jelentősen nőtt a regisztrált lovardák száma

Egy év alatt 60 százalékkal nőtt a regisztrált lovardák száma – jelentette be Horváth László, a nemzeti lovasprogram miniszterelnöki megbízottja. A kormány a jövő héten tárgyal a hazai lovas hagyományok újraélesztésére létrehozott program eddigi eredményeiről. Az azonban már a ma kezdődött 6. Lovas Világkupa előtt kiderült, hogy a lovassport is bekerülhet az úgynevezett látványsportok közé.

Egy évvel ezelőtt a Lovas Világkupán indult útjára a Kincsem Nemzeti Lovas Program. Lezsák Sándor nem csak a kezdeményezője, hanem az egyik politikai felelőse is a nemzeti lovas stratégia megvalósulásának. Az Országgyűlés alelnöke szerint egy év alatt a helyi erőfeszítéseknek is köszönhetően szép sikereket értek el.

– Beindult nálunk az iskolai lovasoktatás, ideiglenes helyszínként a Lakiteleki Népfőiskolán bocsátottuk rendelkezésre és tanrendbe – jelentette ki Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

A lovaskultúra oktatás már a Nemzeti Alaptanterv része. Így jövőre az általános iskolákban a mindennapos testnevelés keretében szabadon választható tantárgy lesz a 3., 4. és 5. osztályosok számára.

– Folyamatosan nő a jelentkező iskolák száma, most körülbelül kétszázan vannak. Az olyan minősített szolgáltatók, akik tényleg tudják garantálni a megfelelő minőséget jelenleg 90 felett vannak, tehát az év végére szerintem 100 fölé emelkedik a számuk. Ami a lovas társadalom bizalmát a legjobban fémjelzi az az, hogy program indítása óta 60 százalékkal nőtt a regisztrált lovardák száma – mondta a Nemzeti Lovas Programért felelős miniszterelnöki megbízott, Horváth László.

A szövetség elnöke szerint a tömegbázis növekedése mellett a szakmai fejlődés is fontos. Lázár Vilmos ezért egy lovas akadémia létrehozását szorgalmazza.

– A létesítmény a Magyar Lovas Szövetség birtokában van, hiszen a Nemzeti Lovardát még a tavalyi évben kezelésre megkaptuk a magyar államtól. Tehát van egy ilyen szakmai műhelyünk, ahol ezt meg lehet csinálni és nyilván ennek a fenntartását is kell valamiből finanszírozni – tette hozzá Lázár Vilmos.

A magyarok mellett 16 ország fogathajtói és díjugratói mérik össze tudásukat a hétvégi Lovas Világkupán, de az Arénában fellép majd világszámával Lorenzo, a híres francia szabadidomító is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tadej Pogacar egyszerűen verhetetlen

Tadej Pogacar egyszerűen verhetetlen

A májusban Giro d'Italiát nyert Tadej Pogacar 26 éve nem látott duplázást hajtott végre azzal, hogy győzött a vasárnap zárult 111. Tour de France-on, így egy éven belül diadalmaskodott a két háromhetes országúti kerékpáros körversenyen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!