2019. december 9.,
hétfő, Natália napja

Hamilton győzött, világbajnok a Mercedes

Hír TV

2018. november 11., vasárnap 22:55, frissítve: hétfő 15:45

Mercedes-győzelemmel fordult finisbe a Forma-1-es versenysorozat 2018-as évada. A győzelmet az ötödik világbajnoki címét már korábban bebiztosító Lewis Hamilton szerezte meg, első helyét azonban komolyan veszélyeztette a Red Bull-os Max Verstappen, akit végül egy lekörözés során ütöttek ki a vezető helyről. Hamilton győzelmével a Mercedes megszerezte sorozatban ötödik konstruktőr-világbajnoki címét. Verstappen ügye azonban a leintés után is folytatódott, a hollandot végül közmunkára ítélték tettlegesség miatt.

A Brazil Nagydíj hagyományosan mindig tartogat izgalmakat, nem volt ez másként 2018-ban sem. A pole pozícióból az ötödik világbajnoki címét már az előző futamon megszerző Lewis Hamilton indult, a tét gyakorlatilag már csak a konstruktőri világbajnoki cím volt, amire a Ferrarinak matematikai esélye még volt.

A rajt után Hamilton az élre állt, a 40. körben azonban az egész verseny alatt jobb tempót autózó Red Bull-os Max Verstappennek sikerült megelőznie. A 44.körben azonban egy lekörözött Force India szólt bele a holland lendületébe. Esteban Ocon egy vitatható manőverével kiütötte Verstappent, akinek ugyan sikerült visszaállnia a versenybe, az első helye azonban elúszott.

A futam végén a pozícióját ezzel visszanyerő Hamiltont intette le elsőként a kockás zászló, ezzel pedig a Mercedes sorozatban ötödször lett konstruktőri világbajnok is.

„Ezért dolgoztunk egész évben, mindenki ezért kel fel és dolgozik, megpróbálja a legjobbat kihozni magából, csapatként működünk. Mindig azt mondtam, hogy megtiszteltetés velük, értük versenyezni, ez ma működött a legjobban. Voltak gondjaink a motorral, és Verstappen lehagyott minket, amikor egy ideig béna kacsák voltunk, de aztán hibáztak, és ismét esélyt kaptunk, büszke vagyok mindenkire” – mondta a verseny után Hamilton.

Verstappen a leintés után sem tudta túltenni magát az Ocon-incidensen.

„Jobb volt, mint vártam, az autó csodásan működött, a csapat is jó stratégiát választott, nagyon jól mentünk a szuperlágy gumikon, jól ment, de nem tudom, mit mondhatnék, örülök a második helynek, de győznünk kellett volna” – mondta a holland, aki a verseny után a mérlegelésnél megtalálta Ocont, és lökdösni kezdte, a francia erre nem reagált.

A versenybírák vizsgálatot indítottak az ügyben, Verstappent végül kétnapi közmunkára ítélték. Az ütközésben amúgy vétkesnek talált Ocon a még a versenyen letöltött 10 másodperces, úgynevezett stop&go büntetését, ami mellé 3 büntetőpontot is kapott.