2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 18:00

Sport

Femke Bol parádés futásával Hollandia a női 4x400-as világbajnok

A vegyes váltóval ellentétben a női 4x400 méteres váltó záróembereként egészen parádés futást bemutatva Femke Bol első helyen ért célba, ezzel Hollandia győzött a budapesti atlétikai világbajnokság zárószámában vasárnap késő este.

  • Femke Bol parádés futásával Hollandia a női 4x400-as világbajnok

A női négykörös staféta fináléja kiélezett versenyt ígért, miután a favorit amerikaiak szombaton az előfutamban rosszul váltottak és kizárták őket. Az aranyra több csapatnak is reális esélye mutatkozott és sokáig úgy tűnt, ezzel az eséllyel a jamaicaiak élnek. Az utolsó váltásnál ugyanis egyértelmű előnnyel vágott neki záróemberük, Stacy Ann Williams a maga 400 méterének.

Mögötte a brit Nicole Yeargin és Bol indult, de sokáig úgy tűnt, nem tudják megfogni karibi riválisukat. Williams azonban elmérte az erejét, és a célegyenesben látványosan elfáradt, nagyon besavasodott, Bol viszont szinte szárnyalt, előbb Yeargint előzte meg, majd a cél előtt másfél lépéssel Williamset is, és hatalmas kiáltással ugrott társai nyakába a célban.

A férfiaknál az amerikaiak ott voltak a rajtnál és gyakorlatilag az első pillanattól uralták a futamot. Már a kezdőemberük, az egyéniben bronzérmes Quincy Hall hatalmas előnyt szerzett a riválisokkal szemben, onnan pedig társai már nem hibáztak és összességében könnyedén nyerték meg a számot.

A váltók előtt a női 3000 akadály döntőjét rendezték meg, melyben nem sokáig volt visszafogott a tempó, a világcsúcstartó, 2019-es dohai vb-győztes Beatrice Chepkoech gyorsan az élre állt és olyan tempóban futott, melyet a mezőny nagyobb része nem bírt el. A kenyaiak klasszisa láthatóan erőből próbálta megnyerni karrierje második vb-címét és taktikája működni látszott. Riválisai sorra szakadtak le, az utolsó körökben már csak a bahreini Winfred Mutile Yavi tartott vele, ő viszont az utolsó előtti kör végén elment Chepkoech mellett és szemre könnyedén lehagyta, így végül komoly fölénnyel ért célba elsőként. A világcsúcstartónak az ezüstérem jutott, míg a bronzérem honfitársáé, Faith Cherotiché lett.

Férfi gerelyhajításban a már a selejtezőben is parádézó, olimpiai címvédő indiai Neeraj Chopra másodikra 88,17 méterig repítette a szert, amivel élre állt és a verseny végéig ott is maradt. A pakisztáni Arshad Nadeem ugyan a harmadik sorozatban közel került hozzá, 87,82 métert dobott, de ezen már nem tudott javítani, így meg kellett elégednie az ezüstéremmel. A bronzot pedig a csehek klasszisa, Jakub Vadlejch szerezte meg 86,67-tel.

A női magasugrás izgalmas versenyt hozott. A vízválasztó az 1,97 méteres magasság volt, melyen csupán négyen jutottak át, ráadásul a címvédő ausztrál Eleanor Patterson csupán harmadikra, így hátrányba került elsőszámú riválisával, a legutóbbi két vb-n és a tokiói olimpián is második ukrán Jaroszlava Mahucsihhal szemben. A következő, 1,99-es magasságot mindketten elsőre átugrották, míg a szintén ausztrál olimpiai ezüstérmes Nicola Olyslagers másodikra.

Az aranyérem sorsa 2,01-en dőlt el, melyet Mahucsih másodikra teljesített, az ausztrálok viszont nem tudták átugrani. A mindössze 21 éves ukrán aztán már bajnokként háromszor ráugrott a 2,07 méterre, de végül 2,01-gyel szerezte meg karrierje első szabadtéri vb-címét.

A világbajnokság zárásaként a magyar csapat, illetve több más nemzet atlétái, illetve az önkéntesek és segítők tömege lepte el a küzdőteret, a magyar szervezők előttük adták át a "stafétát" a 2025-ös rendező városnak, Tokiónak.

Németh Balázs, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója köszönetet mondott mindenki munkájáért, aki segítette a vb sikeres lebonyolítását.

"Fantasztikus volt, ez a vége egy tündérmesének, Tokió következik 2025-ben" - fogalmazott, majd Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség (WA) elnöke méltatta a most zárult világbajnokság színvonalát, hangulatát, szervezését.

"Ez egy különleges év számunkra, hiszen ez a negyvenedik évfordulója az első atlétikai világbajnokságnak, és erre kerestünk egy lenyűgöző házigazdát, amelyet megtaláltunk Budapestben" - hangsúlyozta.

Ezt követően a vb zászlaját Molnár Attila, Krizsán Xénia, Kozák Luca és Halász Bence adta át Németh Balázsnak, akitől Coe kapta meg, majd a japán főváros képviselői vették át és lengették meg a lobogót.

Borítókép: Femke Bol, a győztes holland váltó tagja (b) a női 4x400 méteres váltófutás döntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 27-én. Jobbról Stacey Ann Williams, a második helyezett jamaicai váltó tagja (j) és Nicole Yeargin, a harmadik helyezett brit váltó tagja.

MTI/Koszticsák Szilárd

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!