2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Sport

Emléknapot kaphat az Aranycsapat

Május 23. lehet az Aranycsapat hivatalos emléknapja. A kezdeményezést várhatóan még az emlékévben jóváhagyja az Országgyűlés.

  • Emléknapot kaphat az Aranycsapat

Az 1954. május 23-án játszott és 7-1-es hazai győzelemmel zárult Magyarország–Anglia labdarúgó-mérkőzés 65. évfordulója lehet először a legendás Aranycsapat hivatalos, az Országgyűlés által is jóváhagyott emléknapja. A kezdeményező Aranycsapat Emlékév Testület elnöke szerint a csapat sikersorozata történelmi jelentőségű.

„A magyar történelem része az a sikersorozat, amit fel tudtak mutatni az Aranycsapat tagjai – mondta Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke. – 1945 után egy háború vesztes, ismét megcsonkított országban visszaadták a hitet az emberekbe, hogy jó magyarnak lenni, hogy tovább tudjuk folytatni, és a legfőbb mozgatóerő az ő sikersorozatuk volt ahhoz, hogy a magyarság gerince kiegyenesedhessen.” 

Az eredetileg 1953-ban, a Wembley Stadionban 6-3-as magyar sikerrel zárult összecsapás évfordulója, november 25. azért nem válhat hivatalos emléknappá, mert ezt a dátumot 2012-ben a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává nyilvánították, így nemzeti gyásznap. Az emberi erőforrások minisztere szerint az Aranycsapat a csodát a lelkében hordozta, ami viszont 1973 óta hiányzik, és ezt csak az oktatási rendszer segítségével az identitáson keresztül lehet helyreállítani.

„Magyar vagyok, férfi vagyok. Helyt kell állnom, meg kell tennem azt, amit meg lehet tenni, addig a magyar futball soha nem lesz olyan, mint volt. Ugyanakkor lehet a magyar futball olyan, mint volt, hiszen a nemzet génállomány ugyanaz” – véli Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. 

Az Aranycsapat-emlékév tavaly április 1-jén, Puskás Öcsi születésének 90. évfordulóján indult és az új Puskás Ferenc Stadion átadásáig tart majd. Várhatóan az Országgyűlés is még az emlékéven belül hagyja jóvá az Aranycsapat hivatalos emléknapját.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!