2020. április 9.,
csütörtök, Erhard napja

Eltemették Emiliano Salát

Hír TV

2019. február 17., vasárnap 11:19, frissítve: vasárnap 12:53

Eltemették Emiliano Salát, a Cardiff City 28 éves labdarúgóját, aki január 21-én vesztette életét repülőgép-balesetben. A csatár éppen új klubjához tartott, az első mérkőzésére készült a walesi Premier League-csapatban.

Emiliano Sala január 18-án írta alá szerződését a Premier League-ben szereplő Cardiff City csapatánál. A francia Nantes-ból érkezett argentin a walesi klub történetének legdrágább játékosa volt, 15 millió fontos átigazolási díjával – és a labdarúgónak is pályafutása addigi csúcsát jelentette, hogy a szigetország első osztályú bajnokságába szerződött.

De a 28 éves csatár egyetlen mérkőzést sem játszhatott a Cardiff City mezében. Január 21-én a Salát Franciaországból Wales-be szállító magánrepülőgép a tengerbe zuhant, a roncsokat egy héttel később találták meg, pár napra rá pedig felszínre hozták és azonosították focista holttestét.

Salát az egész futballvilág gyászolja; a szurkolók mindkét klubjánál, a réginél és az újnál is megható és látványos gesztusokkal búcsúztak tőle a tragédiát követő bajnoki mérkőzéseken.

Emiliano Sala földi maradványait pénteken szállították haza argentínai szülőfalujába. A temetés szombaton volt, a gyászoló tömeg tapssal búcsúztatta a település leghíresebb szülöttét, miközben a koporsót a ravataltól a temetőhöz szállították.

Utolsó útjára a helyi labdarúgók mellett utolsó csapatának képviselői is elkísérték, jelen volt többek közt a Cardiff ügyvezetője és edzője is.

„Ilyesmi nem szokott történni a futballban. Én 40 éve vagyok edző, és őszintén szólva nem találkoztam még ilyesmivel. Az ember reménykedik, hogy ez sosem történik meg. Ezek nagyon érzelmes pillanatok. Azt mondják az emberek, hogy ő sosem játszott nálam; de az én játékosom volt – kergettem, meg akartam szerezni, ő pedig azt mondta nekem: szállítom majd a gólokat, amik bent tartanak titeket a Premier League-ben, és erre azt mondtam neki, tudom, hogy így lesz” – mondta Neil Warnock, a Cardiff City edzője.

Az argentínai temetésen a Nantes egyik játékosa és klubvezetője is részt vett.