2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Sport

Dzsesszszimfóniát komponált az aranyérmeseinknek

Aranyszimfóniák címmel gálakoncertet ad Tommy Vig. A világhírű művész a nyolc londoni olimpiai bajnokhoz komponált egy-egy dzsesszszimfóniát. A koncert előtt nagyzenekari próbát tartottak, ahol a vívás zeneművet mutatták be Szilágyi Áron jelenlétében.

Aranyszimfóniák: a képzőművészet, a balett, a dzsessz, a kortárs zene és a sport találkozása. Tommy Vig a londoni olimpia aranyérmeseinek tiszteletére komponált nyolc dzsesszszimfóniát.

A zeneszerző nézte az ötkarikás játékokat, a komponálás során visszanézte a felvételeket, hogy hitelesen adja vissza a győzelem pillanatát. A zeneművekben megjelennek a nyertes versenyző és a sportág jellemzői. Egy-egy darab 12 nap alatt készült el. Tommy Vig és a Budapest Jazz Orchestra a koncert előtt nagyzenekari próbát tartott, a vívás szimfóniáját adták elő.

– Mind a kettőnek megvan a ritmusa, ami nagyon fontos, a lüktetés, az időzítés, hogy az ember, amikor dobol, vibrafonozik, vagy zenét ír, annak is megvan a ritmusa. Különösen az amerikai ritmusa, a swing, és a vívásban ez nagyon hasonló, kivédeni és támadni, ahhoz időzítés kell, egy ritmus kell, ezt nem nehéz aláfesteni, a vívásban és a dzsesszzenében ez nagyon közös – mondta a Hír TV-nek a zeneszerző.

A próbán jelen volt a bajnok, Szilágyi Áron kardvívó is. „Szinte tusról tusra át tudtam élni a pillanatokat, rendkívüli módon vissza tudta nekem adni magának annak az asszónak, a Diego Occhiuzzi elleni döntőnek a hangulatát, hogy mekkora harc volt az, mennyire küzdöttünk egy-egy találatért, mennyire sokat dolgoztunk egy-egy tusért, akár lábbal, hogy a pengék hogyan csatáztak, és szinte megelevenedett előttem ez a kép és fantasztikus, hogy egy év távlatából milyen érzéseket tud ez megmozgatni főleg a zene által” – mondta Szilágyi Áron.

Az Aranyszimfóniákat december 1-jén mutatják be a Duna Palotában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Büszke lehet Európai Parlamenti munkájára a magyar baloldal?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szabadlábra helyezték Dani Alvest

Szabadlábra helyezték Dani Alvest

Egymillió eurós óvadék ellenében feltételesen szabadlábra került Dani Alves, az FC Barcelona volt labdarúgója, akit a múlt hónapban négy és fél éves börtönbüntetésre ítéltek szexuális zaklatásért.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!