2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

Dzsesszszimfóniát komponált az aranyérmeseinknek

2013. november 18., hétfő 21:24, frissítve: hétfő 22:30

Aranyszimfóniák címmel gálakoncertet ad Tommy Vig. A világhírű művész a nyolc londoni olimpiai bajnokhoz komponált egy-egy dzsesszszimfóniát. A koncert előtt nagyzenekari próbát tartottak, ahol a vívás zeneművet mutatták be Szilágyi Áron jelenlétében.

Aranyszimfóniák: a képzőművészet, a balett, a dzsessz, a kortárs zene és a sport találkozása. Tommy Vig a londoni olimpia aranyérmeseinek tiszteletére komponált nyolc dzsesszszimfóniát.

A zeneszerző nézte az ötkarikás játékokat, a komponálás során visszanézte a felvételeket, hogy hitelesen adja vissza a győzelem pillanatát. A zeneművekben megjelennek a nyertes versenyző és a sportág jellemzői. Egy-egy darab 12 nap alatt készült el. Tommy Vig és a Budapest Jazz Orchestra a koncert előtt nagyzenekari próbát tartott, a vívás szimfóniáját adták elő.

– Mind a kettőnek megvan a ritmusa, ami nagyon fontos, a lüktetés, az időzítés, hogy az ember, amikor dobol, vibrafonozik, vagy zenét ír, annak is megvan a ritmusa. Különösen az amerikai ritmusa, a swing, és a vívásban ez nagyon hasonló, kivédeni és támadni, ahhoz időzítés kell, egy ritmus kell, ezt nem nehéz aláfesteni, a vívásban és a dzsesszzenében ez nagyon közös – mondta a Hír TV-nek a zeneszerző.

A próbán jelen volt a bajnok, Szilágyi Áron kardvívó is. „Szinte tusról tusra át tudtam élni a pillanatokat, rendkívüli módon vissza tudta nekem adni magának annak az asszónak, a Diego Occhiuzzi elleni döntőnek a hangulatát, hogy mekkora harc volt az, mennyire küzdöttünk egy-egy találatért, mennyire sokat dolgoztunk egy-egy tusért, akár lábbal, hogy a pengék hogyan csatáztak, és szinte megelevenedett előttem ez a kép és fantasztikus, hogy egy év távlatából milyen érzéseket tud ez megmozgatni főleg a zene által” – mondta Szilágyi Áron.

Az Aranyszimfóniákat december 1-jén mutatják be a Duna Palotában.

Forrás: Hír TV