2019. június 21.,
péntek, Alajos, Leila napja

Deutsch: Az atlétikai vb rendezése az olimpiarendezés előszobája lehet

Hír TV

2018. december 8., szombat 15:15, frissítve: szombat 17:17

A felnőtt atlétikai világbajnokság megrendezése is egy lépés a magyarországi, budapesti olimpia megrendezése felé – a Magyar Olimpiai Bizottság nyári sportágakért felelős alelnöke szerint. Deutsch Tamás erről a MOB közgyűlésén nyilatkozott a Hír Televíziónak, ahol a többi közt a sporttörvény módosításairól esett szó.

A kormány továbbra is kiemelt nemzetstratégiai ágazatként tekint a sportra – erősítette meg a sportért felelős államtitkár a sporttörvény készülő módosításáról szólva. Szabó Tünde azt mondta: ugrásszerűen nő a rendszeres testmozgást végzők száma, ennek ellenére a gyermekkori mozgáshiányról szóló statisztikákban Magyarország a hátsó sorokban szerepel, ahonnan el kell mozdulnia.

„Ennek további erősítését célozza a jelenleg zajló sporttörvény módosítása is, amely elfogadását követően bevezetésre kerül a regisztrált szabadidős sportoló, amely önkéntes regisztráción alapul és az állam által biztosított kedvezmények igénybevételére teremt lehetőséget” – mondta az államtitkár.

A sporttörvény módosítása pontosítja az olimpiai járadékra vonatkozó szabályokat is. Korábban a több érmet szerzett sportolók az első után a teljes, míg a második, harmadik érem után százalékosan csökkentett összeget kaptak.

„Minden sportoló minden érem után teljes járadékot fog majd kapni, és egy apró adalék, hogy az ezüstérmesek 60-ról 70 százalékra fognak emelkedni, és az edzők vonatkozásában is: minden edző minden érmes tanítvány minden érmes helyezése után meg fogják kapni a 100 százalékos járulékot” – mondta Kulcsár Krisztián, MOB-elnök.

A sporttörvény módosításáról kedden vitázik és várhatóan szerdán szavaz a parlament. A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésén üdvözölték, hogy 2023-ban Budapest rendezheti az atlétikai világbajnokságot. A bizottság nyári sportágakért felelős alelnöke szerint ez is egy lépés az olimpiarendezés felé. Deutsch Tamás emlékeztetett: az atlétikai világbajnokság a nyári olimpiai játékok és a labdarúgó-világbajnokság után a világ harmadik legnagyobb érdeklődéssel kísért sporteseménye.

„A sportot szerető magyar közvéleménynek évszázados vágya, hogy Budapest egyszer nyári olimpiai játékoknak adhasson otthont. Minden ilyen kiemelkedő világeseménye egy lépést jelent ennek az álomnak a megvalósulása felé vezető úton. Nagyon remélem, hogy Magyarország valamikor az előttünk álló 10-15 esztendőben – az addig még megrendezésre kerülő világeseményeknek is köszönhetően – otthont adhat egy nyári olimpiai játékoknak” – fejtette ki a kormánypárti politikus.

A Magyar Olimpiai Bizottság a közgyűlésen egyhangúlag fogadta el a MOB jövőre vonatkozó stratégiáját és a 2020-as tokiói olimpián történő magyar részvételt.