2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Sport

Csábi Bettina, korábbi ökölvívó világbajnok: Egy férfi ütőereje negyven százalékkal nagyobb, mint egy nőé + videó

Egy férfi ütőereje 40 %-al nagyobb, mint egy nőé, ami egyenlőtlen küzdelmet eredményez – fejtette ki a Napi Aktuálisban Csábi Bettina, korábbi ökölvívó világbajnok. Schmitt Pál, a NOB tiszteletbeli tagja pedig arról beszélt, hogy miért engedélyezhette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy az algír bokszoló induljon a női versenyen.

  • Csábi Bettina, korábbi ökölvívó világbajnok: Egy férfi ütőereje negyven százalékkal nagyobb, mint egy nőé + videó

Egy férfinak az ütőereje 40 %-al nagyobb, mint egy nőé. Tehát, olyan szinten egyenlőtlen küzdelmet jelenthet ez, hogy nagyon-nagyon nehéz lesz ezt a hátrányt behozni

– fejtette ki a korábbi ökölvívó világbajnok, miután engedték a biológiailag férfinak számító Iman Khelifet nők ellen bokszolni. Csábi Bettina emlékeztetett: az olasz Angela Carini 46 másodperc után feladta a küzdelmet Khelif ellen.

Az, hogy most az olasz lány így döntött, utána ugye azt nyilatkozta, hogy az életét féltette, az egyedi választás volt, egyedi döntés volt. Nyilván kapott egy nagyon nagy ütést, viszont én biztos vagyok benne, hogy nem minden ökölvívó döntött volna így – mondta Csábi Bettina.

Schmitt Pál szerint nem keveredhet be nők közé férfi egy sportversenyen, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy rengeteg jogi, biológiai és tudományos elvárás kell ahhoz, hogy valakit nőként deklaráljanak.

Nem állok be azok közé, akik mentik ezt az algériai bokszolónőt, de azért ő nőként született, az útlevelében nőként van bejegyezve, az itteni tudományos vizsgálatok, ilyen, mint a tesztoszteronszint, akár fizikai vizsgálat is volt, ezt nem tudom, az azt igazolja, hogy ő nőként versenyez– hangsúlyozta Schmitt Pál, a NOB tiszteletbeli tagja.

Bár az algériai bokszoló női nemi jegyekkel született, belülről férfi, hiszen xy kromoszómákkal rendelkezik, ezért nem szabadna engedni, hogy nőkkel szemben a pályára lépjen

– mondta a Hír TV-nek Kovács Mária kétszeres világ és négyszeres Európa-bajnok ökölvívó.

Az algír versenyző és az edző is, tehát nagyon jól kihasználta a kiskapukat, hiszen a NOB-nál ugye meg van határozva, hogy 5 nanomól tesztoszteronszint alatt indulhatnak a férfiak és teljesen mindegy, hogy férfi vagy nő, az a lényeg, hogy 5 nanomól alá kell beesni, miközben a nőknek mondjuk ilyen 2,3 vagy 2,4 között van a max. Ugye, a férfiaknak 7-től kezdődik és onnan megy fölfele a tesztoszteronszint. Azt gondolom, hogy ezt nem lenne szabad megengedni, hogy így indulhasson valaki a nők között – fejtette ki Kovács Mária, aki azt reméli, hogy a többi sportág is beáll az ökölvívók mögé és a kiegyenlített erőviszonyok mellett teszi le a voksát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Bevezetné a sportolóknál a kötelező nemiségvizsgálatot az ENSZ

Bevezetné a sportolóknál a kötelező nemiségvizsgálatot az ENSZ

Noha már sokan abban bíztak, hogy a párizsi olimpia egyik legnagyobb botránya körül kialakult és nagyon eldurvult vita – a női ökölvívó tornán két interszexuális bokszoló, az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Ju-ting ringbe léphetett a hölgyek között – lassan elcsendesedik, most, hogy az ENSZ különmegbízottja nyilvánosságra hozta az ezzel kapcsolatos jelentését, megint elkezdtek egymásnak esni az érdekelt felek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!