2024. 09. 15. Vasárnap Enikő, Melitta napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 06:00

Sport

Brutális emelkedőkön küzdötte át magát a Vuelta a Espana mezőnye, köztük Valter Attila

A hazai közönség előtt szereplő Pablo Castrillo nyerte vasárnap a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny 15. szakaszát, melyen az összetett élcsoportjában nem változott a sorrend, Valter Attila pedig a 17. helyen ért célba.

  • Brutális emelkedőkön küzdötte át magát a Vuelta a Espana mezőnye, köztük Valter Attila

A vasárnapi etapon az Infiesto és Cuitu Negru közötti 143 kilométeres szakasz várt a mezőnyre, benne két első kategóriás emelkedővel, majd a végén a kiemelt besorolású Cuitu Negrura másztak fel a versenyzők, amely 1847 méter magasan van. A célhoz vezető emelkedő csaknem 19 kilométer hosszú volt, és átlagosan 7,4 százalékos, a végén 13-15 százalékos részekkel.

A karaván már az első kaptatón szétszakadt az Alto de la Colladiellára menet, a tetőre Jay Vine ért fel elsőként, majd az ausztrál haladt az élen a következő harmadik kategóriás emelkedőn is. Az Alto de la Colladiella második megmászása is Vine-nak sikerült a legjobban, majd egy hétfős szökevény csoport csaknem három percre eltávolodott a főmezőnytől, amelyben az olimpiai negyedik Valter Attila is tekert. A szakaszt lezáró, több mint 50 perces hegymászás elején a háromszoros győztes, most az összetett második helyén álló szlovén Primoz Roglic kerékpárt cserélt, hogy eredményesebben támadhassa az éllovas ausztrál Ben O'Connort.

A brutális emelkedőn a Visma-Lease a Bike csapatból Valter mellett már csak az istálló címvédő kapitánya, Sepp Kuss haladt a főmezőnnyel. A cél előtt 14 km-rel a francia Pavel Sivakov, az orosz Alekszandr Vlaszov és a 12. etapot megnyerő Castrillo tekert az élen mintegy kétperces előnnyel, Valter kilenc km-rel a vége előtt szakadt le a többiektől. A piros trikós csoportjában ekkor 12 bringás haladt, az igazi rostálódás három kilométernél kezdődött, amikor a legdurvább kaptató következett.

Az élcsoportban Castrillo támadott a felhős-ködös csúcstól három km-rel - közben pedig Roglic ott hagyta O'Connort -, majd az utolsó kilométeren a hazai kedvenc heroikus küzdelmet vívott Vlaszovval, akinek végül 12 másodpercet adott, O'Connor pedig fogcsikorgatva megőrizte éllovas pozícióját Rogliccsal szemben - igaz, előnye 43 másodpercre csökkent.

A csütörtökön a Manzanedán is diadalmaskodó Castrillo saját maga második profi sikerét és csapata második háromhetes szakaszgyőzelmét aratta.

A Visma-Lease a Bike magyar bajnok bringása végül a 17. helyen ért célba közel öt perccel elmaradva a győztestől, ezzel pedig összetettben öt helyet javított és a 29. pozíciót foglalja el.

"Durva volt ez az egész nap, bár ez várható volt, mert ez az egyik királyszakasza volt ennek a Vueltának" - kezdte értékelését az M4 Sportnak Valter, aki elmondta, hogy legutóbb a 2012-es Vueltán volt programban a mostani etap utolsó emelkedője, a legendás Cuitu Negru, s amikor szombaton este megnézte a 12 évvel ezelőtti felvételeket, akkor nem "jött meg a kedve" a kaptatóhoz. - "Mégis nagyon, nagyon jól ment ma és nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült zárni a második hetet."

Valter elárulta, hogy a szakasz elején igyekezett nyugodt maradni és hagyta, hogy a mezőny fárassza magát. Az első hegyen pedig már érezte, hogy jól mozog, jók lábai és kontrolálja a saját teljesítményét.

"Ez kitartott a végéig, aminek nagyon örülök. Nagyon sokáig ott tudtam lenni Sepp (Kuss) mellett és csak, amikor az összetett esélyesek elmentek, akkor kellett nekem egy kicsit elengedni. Viszont annyira jól éreztem magam, és annyira elöl voltam, hogy nyomtam tovább" - nyilatkozta az olimpiai negyedik klasszis, hozzátéve, hogy a szokásokkal ellentétben a csapata sem fogta vissza, miután a legjobbaktól leszakadt, hanem biztatták, hogy menjen tovább, mert látták rajta, hogy jó erőben van.

Fotó: Tim de Waele/Getty Images

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem - Szent Péter esernyője + videó

Szélesvásznú történelem - Szent Péter esernyője + videó

Egészen 1958-ig utazhatnak vissza velünk, a Szent Péter esernyője című filmet ugyanis ekkor mutatták be először. A főszereplő, Törőcsik Mari színészi játékát unokája, Járai Máté eleveníti fel a Szélesvásznú történelem című műsorunkban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!