2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Sport

Az orosz és fehérorosz sportolók nem indulhatnak a budapesti atlétikai világbajnokságon

Nem lesznek jelen orosz és fehérorosz atléták a budapesti atlétikai világbajnokságon. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség döntött így, noha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt javasolta a sportágak szövetségének, hogy semleges zászló alatt engedje versenyezni a két ország sportolóit. Csisztu Zsuzsa sportújságíró a Globálban hangsúlyozta: mindig a sportolók szenvedik meg, ha a politika beleszól a sportba.

  • Az orosz és fehérorosz sportolók nem indulhatnak a budapesti atlétikai világbajnokságon

Van mire büszkének lenni az Atlétikai Világbajnokságra való felkészülés kapcsán, aminek megrendezése óriási lehetőség az ország számára, hiszen várhatóan mintegy 1 milliárd néző követi majd az eseményeket a televízióban szerte a világban. Erről beszélt Csisztu Zsuzsa korábbi sportoló, sportjogász és sportújságíró a Globálban.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség, újabb nevén a World Athletics azonban úgy döntött, hogy orosz és fehérorosz sportolók nem vehetnek részt a budapesti világbajnokságon.

Ez egy picit talán meglepő lehet azok számára, akik követik a nemzetközi sportvilág eseményeit, hiszen ez szembe megy azzal a – mondjuk így – ajánlással, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tett közzé már ennek az esztendőnek az elején, amikor az olimpiai kvalifikációs folyamatok elindultak. A World Athletichs-nek a vezetője, Sebastian Coe egy határozott ember, nemcsak sportdiplomata, egy hatalmas szervezetet vezető, egyébként nyilván kitűnő egykori atléta világklasszis, hanem egy elég markáns politikai meggyőződéssel bíró ember. Amennyire én tudom, ő azon az állásponton van, hogy amíg a háború zajlik, addig orosz, illetve fehérorosz sportolók ne vehessenek részt versenyeken. – mondta Csisztu Zsuzsa sportújságíró.

A brit Sebastian Coe-nak, csakúgy mint honfitársainak, sosem kellett távol maradniuk egyetlen világversenyről sem, csak mert hazájuk kormánya a nemzetközi szabályok szerint törvénytelen háborút indított. Amikor Nagy Britannia az Egyesült Államok szövetségeseként meghamisított titkosszolgálati dokumentumok alapján 2003-ban megtámadta Irakot, fel sem merült az amerikai és brit sportolók diszkriminálása.

Csisztu Zsuzsa hozzátette, annak az eredménye mindig lesújtó, amikor a politika beletenyerel a sportba. Ennek számtalan jelét látni, a Black Lives Matter stadionokban való megjelenésétől, a térdepléstől kezdve az LMBTQ mozgalomig és a stadionok szivárványos kivilágításáig. Abban viszont sosem lesz egyetértés, hogy mi az a társadalmi, politikai ügy, amit méltó a megjelenítésre, és mi az, amit tiltani kellene a stadionokban, ezért lenne érdemes a politikát teljesen kizárni sportból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!