2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Sport

A Magyar Parasport Napja az Olimpiai Parkban

A parasport ma már a magyar sport egyik teljes jogú szakága, amely ugyanúgy megérdemli az elismerést, mint bármelyik másik terület, amellyel kiemelten kell foglalkoznunk - hangsúlyozta Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára a Magyar Parasport Napja alkalmából szombat délelőtt az Olimpiai Parkban tartott ünnepségen.

  • A Magyar Parasport Napja az Olimpiai Parkban

Az eseményen elhangzott: 2017 végén az Országgyűlés egyhangúlag szavazta meg, hogy február 22-e legyen a Magyar Parasport Napja, mivel 1970-ben e napon alakult meg a Halassy Olivér Sport Club.

"Noha ez az esemény leginkább az emlékezést szolgálja, ugyanakkor mindannyiunk figyelmét a parasport és hősei felé irányítja" - mondta Szabó Tünde, majd arról beszélt, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni a parasportolók elszántságát, kitartását, és nem kell ahhoz érmesnek vagy paralimpiai bajnoknak lenniük, hogy példaként tekinthessenek rájuk. Beszélt arról, hogy a modern kor gyermekeit egyre nehezebb rávenni a mozgásra, a magas szintű sportolásra, de igenis érdemes megmutatni az olyan pályafutásokat, mint amilyen például az úszó Vereczkei Zsolté, aki hét egymást követő paralimpiáról tért haza érmesként.

"Tudjuk, sok még a tennivaló, hogy a mindennapok valóságában, a sportpályákon kívüli világban is úgy élhessék az életüket a parasportolók, hogy elmondhassák: nincsenek előttük akadályok - amiért nekünk, sportvezetőknek sokat kell tennünk!" - fogalmazta meg az államtitkár, majd örömét fejezte ki, hogy egyre több neves szakember vállal szerepet a parasportolók felkészítésében, így a magyar parasport is lépést tud tartani a hatalmas fejlődéssel, mely világviszonylatban jellemző a sport területére.

"A mai ünnep arra kell emlékeztessen bennünket, hogy nem létezik lehetetlen helyzet, csupán elegendő elszántság kell, egészséges szellemiségre és rendíthetetlen hitre van szükségünk" - emelte ki Szabó Tünde.

Becsey János, az 1992-es barcelonai paralimpián aranyérmes úszó, a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubjának elnöke köszönetet mondott azért, hogy már harmadik alkalommal emlékezhetnek meg a régi bajnokokról az Olimpiai Parkban található Paralimpiai Bajnokok falánál.

"A parasport bajnokaitól megtanulhatjuk, hogy nem lehet kifogást keresni, ha sportolásról van szó" - hangsúlyozta Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke arról beszélt, hogy ezúttal 17 település hivatalos programmal ünnepli meg a Magyar Parasport Napját. Megemlítette, hogy az emlékfalon található aranyérmesek közül - az első aranyat Tauber Zoltán asztaliteniszező szerezte 1976-ban Torontóban, a legutóbbit Tóth Tamás úszó 2016-ban Rio de Janeiróban - hárman már végleg eltávoztak, majd hozzátette, hogy az épek olimpiáján két olyan magyar versenyző lett aranyérmes, aki valójában parasportolónak nevezhető: Halassy Olivér, aki amputált lábbal lett vízilabdában olimpiai bajnok, illetve Takács Károly sportlövő, akinek egy, a kezében felrobbant gránát szétroncsolta a jobb kézfejét, ám bal kézzel is megtanult lőni, és megvédte címét.

Az esemény zárásaként mécseseket gyújtottak és koszorúkat helyeztek el a paralimpiai és olimpiai bajnokok falánál.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megvédte futsalbajnoki címét a Haladás

Megvédte futsalbajnoki címét a Haladás

A Haladás megvédte címét a férfi futsal NB I-ben, miután a döntő negyedik mérkőzésén hétfőn 5-4-re győzött a kihívó Kecskemét otthonában, ezzel 3-1-re megnyerte a párharcot.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!