2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Sport

A magyar csapat és Liu Shaolin Sándor is történelmet írt

A magyar csapat története során először végzett a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság éremtáblázatának élén: a hollandiai Dordrechtben rendezett kontinensviadalon négy arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött. Az egész kontinensviadal legeredményesebb versenyzője Liu Shaolin Sándor lett három arannyal és két ezüsttel.

  • A magyar csapat és Liu Shaolin Sándor is történelmet írt

A magyarok ezt megelőzően két Eb-aranyat nyertek: 2009-ben a női váltó, 2017-ben Liu Shaolin Sándor 1000 méteren győzött. Ezt megelőzően a legtöbb érmet – szám szerint nyolcat – pedig a 2009-es torinói Eb-n szerezte a magyar küldöttség.

Vasárnap az 1000 méteres küzdelmek némi kellemetlen meglepetést szolgáltattak magyar szempontból, ugyanis az elődöntőben az izraeli Vladislav Bykanov kilökte Liu Shaoangot, majd a fináléban Liu Shaolin Sándor nyert helyzetből végül ezüstérmesként zárt, mivel egy körrel a vége előtt megelőzte őt az orosz Szemjon Jelisztratov. A kisdöntőben viszont Liu Shaoang és a nőknél Jászapáti Petra is győzött, utóbbi éppen honfitársát, Bácskai Sára Lucát megelőzve.

A folytatás viszont tökéletesen alakult: előbb a 3000 méteres szuperdöntőben a 20 éves Liu Shaoang harmadik, míg 23 esztendős bátyja, Liu Shaolin negyedik helyével bebiztosította összetettben az ezüst- és az aranyérmet, ami szintén sporttörténelmi tett, mivel ebben a számban nem volt még magyar győztes.

Ezt követően az alaposan átalakított és megfiatalított női váltó Jászapáti, Bácskai, Knoch Marta, Somogyi Barbara összeállításban meglepetésre harmadik lett úgy, hogy mögötte előbb a olaszok, majd a franciák estek el.

„Déja vu érzésem van. Amikor Sacival mi kerültünk be ilyen fiatalon a váltóba, mint most Barbi, akkor 2015-ben ugyanitt Dordrechtben ugyanígy harmadik helyen végzett a váltó az Eb-n. Ez egy jó kezdet, ami lökést adhat a folytatásra” – emlékezett vissza a 20 évesen már a csapat vezérének számító Jászapáti Petra, aki nem érzi nehéznek azt a felelősséget, hogy ilyen fiatalon már neki kell átadnia tapasztalatait a fiatalabbaknak. Mint fogalmazott: ezt hozta az élet.

A 19 esztendős Bácskai úgy vélte, elsősorban az új tagok számára jelenthet komoly motivációt ez a bronzérem. Saját teljesítményét úgy látta, hogy kicsit megint közelebb érzi magát az élmezőnyhöz.

„Nem érzem, hogy rajtam múlott, de örülök, hogy tagja lehettem ennek a bronzérmes váltónak” – értékelt a mindössze 16 esztendős Somogyi Barbara.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Krueger Cole összeállítású férfi váltó olimpiai bajnokhoz méltó versenyzéssel győzött. A magyar négyesnek az utolsó váltásnál sikerült megelőznie a hazai közönség által hajtott holland kvartettet. Korábban ebben a számban sem volt magyar diadal.

„Tíz percem volt a szuperdöntő után felmenni a jégre. Hiába hagytam ki az első váltást, már a második-harmadik futásomnál majd' meghaltam. Jól jött, hogy a franciák és oroszok esése után a hollandok átvették a vezetést, így ők diktálták a tempót. Az utolsó váltásnál csak arra gondoltam, hogy ezt a két kört ki kell bírni, nem engedhetem meg, hogy még egyszer levadásszanak” – értékelte a váltó sikerét Liu Shaolin, aki elismerte, a kiváló eredmények ellenére rendkívül nehéz volt számára ez a kontinensviadal, mert előtte beteg volt, majd hétfőtől bokasérülés hátráltatta.

A két-két arannyal és ezüsttel záró Liu Shaoang is elégedetten értékelt, bár bevallotta: alaposan feldühítette, hogy Bykanov kilökte őt az 1000 méter elődöntőjében. Ugyanakkor az összetett és váltó sikereket követően úgy fogalmazott: ez benne van ebben a sportágban, nem lehet mindig nyerni.

„Még egy hiányzik” – mondta mosolyogva a Liu fivérekhez hasonlóan olimpiai bajnok Burján Csaba, aki arra utalt, hogy a világbajnoki cím még nincs a gyűjteményükben.

A sportág versenyei február elején folytatódnak a drezdai és torinói világkupaversenyekkel, a szezon pedig március elején a szófiai világbajnoksággal zárul.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Korábbi ígéreteivel ellentétben - úgy tűnik - mégis EP-képviselő akar lenni Magyar Péter? A kérdésről látszólag megszavaztatja a támogatóit, a szavazásnál azonban csak a képviselői mandátum felvétele melletti érveket hozott fel. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!