2024. 09. 09. Hétfő Ádám napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Az elveszett európai 11:00

Sport

A franciák leiskolázásával döntőbe jutott a férfi párbajtőrcsapat

A francia csapat fölényes legyőzésével, leiskolázásával döntőbe jutott a magyar férfi párbajtőr-válogatott a párizsi olimpián.

  • A franciák leiskolázásával döntőbe jutott a férfi párbajtőrcsapat

A magyarok a kazahok elleni sima siker után a világranglistát vezető és a közönség biztatását élvező franciákkal vívtak az ezúttal is megtelt Grand Palais-ben, és páratlanul jó teljesítményt nyújtva 45-30-ra nyertek.

A negyeddöntőből a magyarok a reméltnél könnyebben harcolták ki a továbbjutást, összességében az elejétől kezdve magabiztosan léptek fel, és nagyjából a mérkőzés felénél már megroppantották ellenfelüket.

A folytatásban ilyen forgatókönyvre nem lehetett számítani a tavaly vb-döntős hazaiakkal szemben. Az ellenfélnél ott volt a Párizsban egyéniben második Yannick Borel, a Tokióban győztes és 2022-ben vb-aranyérmes Romain Cannone, valamint az idén Európa-bajnok Luidgi Midelton.

A tavaly Eb-győztes magyar csapatban a Párizsban egyéniben negyedik Andrásfi Tibor, a 2019-ben világbajnok, Tokióban ezüstérmes Siklósi Gergely és a tavaly vb-aranyérmes Koch Máté vívott.

A bemutatás után a hazai közönség a hangulat megalapozása érdekében felállva elénekelte a Marseillaise-t, majd rázendített az "allez les Bleus" buzdításra. Sok magyar szurkoló is érkezett, és többek között a két napja ezüstérmes magyar férfi kardozók is ott ültek a lelátón.

Andrásfi és Borel óvatosan kezdett, egy perc után érkezett a sárga lap, majd pár másodperccel az újabb figyelmeztetés esedékessége előtt, hosszú előkészítés után együttes találat született. Ezt követően viszont Andrásfi volt pontos. Őt Siklósi követte Cannone-nal és előbb jó ütemben szúrt bele a francia támadásába, majd együttes után ő kapott egy találatot a lábára a jóval kisebb termetű franciától. Ők ketten vívták a három évvel ezelőtti olimpiai döntőt, akkor Cannone győzött, most, rövidebb asszóban 4-3-ra Siklósi nyert. Kochnak ezt követően nem sikerült az első támadása Mideltonnal szemben, de hamar javított. Később szokásos harcmodorát alkalmazva, a pást végébe szorulva védekezett és onnan indított pontos támadásokat. Végül 4-2-re nyert, így az első kör után 10-6-ra vezettek a magyarok.

Andrásfi és Cannone következett, előbb a magyar, majd együttes után újabb lábszúrással a francia volt eredményes, a folytatásban viszont Andrásfi nagyszerű tempószúrásokkal - asszóját 5-2-re nyerve - hét tusra növelte az előnyt (15-8). Kochot gyorsan megszúrta Borel, majd együttes találat után a magyar kifordulásért sárga lapot kapott, de ezután megint megtáltosodott és sorozatban adta a tusokat tempóból, illetve nagyszerű védéseket követően. Volt 21-12 is az állás, a csere pedig 24-16-nál következett Koch 9-8-as siker után. Siklósi vívott a hatodik párban Mideltonnal, akitől az idei Eb-döntőben kikapott. Ezúttal ő volt a hatékonyabb, karján, vállán is megszúrta ellenfelét gyors és pontos heggyel és még hátrálva is tust adott, 6-2-re nyert. A harmadik kör 30-18-ról indult, Cannone helyére Paul Allegre állt be, aki Kochhal került szembe. Újabb látványos magyar tusok következtek, de a francia magára talált. Koch cipőfűzőkötéssel próbálta megtörni a lendületét, ez össze is jött, a következő két találatot ő adta, így a hetedik párharc is magyar sikerrel - 5-3-as - győzelemmel zárult.

Még 14 tusos hátránynál is jött a biztatás a franciáknak a lelátóról, bár az eredmény alakulása miatt korántsem voltak annyira hangosak a nézők, mint általában. Andrásfit a nyolcadik asszó elején csuklón szúrta Midelton, majd a vállán és a combján is eltalálta. A magyar párbajtőröző azonban javítani tudott, ő is adott sorozatban három tust. Fontos volt, hogy ne engedje közelebb ellenfelét, és ha lehet, jusson el 40-ig, hogy Siklósinak könnyebb dolga legyen a végén Borellel. Ez volt az első asszó, amelyet nem nyertek meg magyarok, de így is 5-5-ös döntetlen lett a vége. A 40-26-ról kezdődő utolsó párharc 5-4-es magyar sikerrel zárult.

Szinte hihetetlen volt, amit a magyar vívók a páston mutattak, rendkívül koncentrált, nagyon magas színvonalú vívással fokozatosan elhúztak és saját közönségük előtt megtörték kedvenc fegyvernemükben a rettegett franciákat.

Ezt megelőzően legutóbb 2016-ban szerepelt nyári játékokon magyar férfi párbajtőrcsapat, akkor a jelenlegi szövetségi kapitány, Boczkó Gábor, valamint Imre Géza, Rédli András és Somfai Péter alkotta együttes harmadik lett. A mostani együttes ezt az eredmény már felülmúlta, 20.30-tól az aranyéremért vív a címvédő japánokkal.

Eredmények:

férfi párbajtőr, csapat:

-------------------------

negyeddöntő:

Magyarország-Kazahsztán 45-30

Franciaország-Egyiptom 45-39

Japán-Venezuela 39-33

Csehország-Olaszország 43-38

elődöntő:

Magyarország-Franciaország 45-30

Japán-Csehország 45-37

Fotó: MTI/Illyés

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Egyedülálló művészeti élményt hozott idén is az MVM ZENERGIA gálakoncert

Egyedülálló művészeti élményt hozott idén is az MVM ZENERGIA gálakoncert

Az MVM kilencedik alkalommal hívta életre az MVM ZENERGIA összművészeti koncertjét, ahol a klasszikus és könnyűzene mellett helyet kapott a vizuális élmény, valamint az irodalom: 2024. augusztus 31-én 18:30-tól Balázs János, a Follow The Flow, Kovács Kati, Sebestyén Márta, Gubik Petra, Lackfi János, Baráti Kristóf és Fenyő László egyedülálló produkcióit élvezhették a nézők a Müpa koncertterméből vagy otthonuk kényelméből. A jótékonysági gálakoncert színpadán debütált Magyarországon egy Steinway Spirio önjátszó zongora is.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rossi 60 éves lett

Rossi 60 éves lett

Orbán Viktor facebookos oldalán egy posztban köszöntötte 60. születésnapja alkalmából Marco Rossit. A Nemzeti Sport külön cikkben idézte fel a szövetségi kapitány pályafutását.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!