2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Vizsgálják a panamai Mossack Fonseca szerverét

2016. április 12., kedd 10:55

A panamai hatóságok már vizsgálják a nemzetközi offshore-botrányt kirobbantó Mossack Fonseca ügyvédi iroda számítógépeit. A cég arra hivatkozik, hogy a Panama-iratokat nem ők szivárogtatták ki, hanem hekkertámadás áldozatai lettek. Az offshore-botrány miatt közben Peruban is házkutatások voltak. A nyomozás adóelkerülés és csalás ügyében folyik.

Ismét vizsgálódnak a hatóságok a Mossack Fonseca panamai főhadiszállásán. Az ügyvédi iroda azért tett panaszt az ügyészségen, mert szerintük külső hekkertámadás áldozatává váltak. A politikusokat is érintő nemzetközi offshore-botrányt kirobbantó iroda azt állítja, nem ők szivárogtatták ki a több mint tizenegymillió iratot, hanem betörtek a számítógépes rendszerükbe.

„A Panamai Köztársaság nyomozást folytat ebben az ügyben. Nem mondhatunk semmi mást róla, mert hírzárlat van” – nyilatkozta Ricaurte González ügyész röviden.

Beszédesebb volt az ügyvédi iroda egyik munkatársa. Elmondása szerint a hatóságok a vállalat szerverén található, a hekkertámadással összefüggésben lévő biztonsági információk után kutatnak. „Azon a szerveren dolgoznak, amelyen az iroda adatbázisa található, hogy megállapítsák az információs biztonság elleni bűncselekményt, más néven az adatbázis meghekkelését” – mondta Elias Solano ügyvéd.

Eddig senkit sem gyanúsítottak meg a támadással, és senki sem vállalta magára.

Peruban is megszállták a hatóságok a Mossack Fonseca irodáját. Itt könyvelési dokumentumokat vittek magukkal. A nyomozást az ország adóhivatala folytatja adóelkerülés és csalás ügyében. Húsz adóellenőr gyűjtött bizonyítékokat a rendőrség segítségével az irodában.

A panamai iratok kiszivárgása után több országban is vizsgálat indult korrupció, csalás és adóelkerülések ügyében. A panamai elnök, Juan Carlos Varela ismét megerősítette, hogy országa együttműködik a világ számos nemzetével az ügyek felderítésében.

A Panama-iratokból egyebek között kiderült, hogy több prominens politikus is érintett az offshore-botrányban, például Vlagyimir Putyin orosz, Hszi Csin-ping kínai, Petro Porosenko ukrán és Mamnún Huszejn pakisztáni elnök, valamint David Cameron brit miniszterelnök. Az offshore-botrányba az izlandi miniszterelnök már belebukott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!