2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Visszatért Barcelonába a függetlenségpárti katalán belügyminiszter

Hír TV

2017. november 1., szerda 12:34, frissítve: szerda 14:54

A tartomány menesztett elnöke azonban még nem érkezett vissza a belga fővárosból, ahol közölte: elfogadja a decemberi előre hozott választások eredményét. Tegnap tizenhárom elszakadáspárti politikusnak küldték ki a bírósági idézést, a többi között zendüléssel vádolják őket.

Rendőri kíséret és újságírók hada fogadta kedd éjjel a katalán belügyminisztert, aki Brüsszelből érkezett vissza. A politikus a tartomány elnökével együtt még hétfőn utazott a belga fővárosba. Carles Puigdemont a sajtónak azt mondta, nem menedékjogot kér a belga hatóságoktól, csak el akarta kerülni a konfrontációt a spanyol hatóságokkal, és azonnal visszatér Katalóniába, ha biztosítékot kapnak a tisztességes eljárásra és bánásmódra. Szülővárosában és Barcelonában is sokan megfutamodásnak tartják az utazást, szerintük nem Brüsszelbe, hanem Madridba kellett volna mennie.

Ott kellene lennie, mert ez egy olyan döntés, amely a katalán népet érinti, és meg kell mutatnia magát. Szembe kell néznie tettei következményeivel. Madridba kell mennie egész csapatával – mondta egy katalán.

A katalán parlament múlt pénteken fogadta el a függetlenség kikiáltásáról szóló jogszabályt, amely után a madridi kormány, az alkotmányos rend helyreállítása érdekében, felfüggesztette a katalán vezetőket a hivatalukból, december 21-re pedig előre hozott választásokat írt ki. A katalán elnök pártja részt vesz a voksoláson, eredményét tiszteletben tartja.

A spanyol állam által kiírt választást demokratikus kihívásként fogadjuk el. Nem hagyjuk figyelmen kívül a demokratikus kihívásokat. Ellenkezőleg. Ha spanyol állam népszavazást akar a 155. cikkely törvényesítéséhez, elfogadjuk, válaszolunk rá és az egész nemzetközi közösségnek is. Teljes mértékben egyetértünk azzal, hogy a voksolás megoldja a problémákat – nyilatkozta Carles Puigdemont.

Ha biztosítékot nem is, bírósági idézést már megkapták az elszakadásért küzdő katalán vezetők.

A bírósági idézésekről beszélünk, és szerintem az a normális, ha minden állampolgár tiszteltben tartja. Nem tehetek mást, mint bízom abban, senki sem emeli magát a törvények fölé, és mindenki eleget tesz a kötelességének és betartja a törvényeket – közölte Enric Millo, a spanyol kormány katalóniai megbízottja.

A hatóságok lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt indítottak eljárást 13 katalán vezető ellen. A lázadásért akár 30 éves börtönt is kaphatnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!