2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Visszaszólt a katalán elnök a spanyol királynak

2017. október 5., csütörtök 06:46, frissítve: csütörtök 13:42

Carles Puigdemont azt mondta: azt remélték, hogy VI. Fülöp párbeszédre és egyetértésre szólít majd fel televíziós beszédében, helyette azonban törvénysértéssel vádolta a katalán kormányt, és a spanyol vezetés mellett állt ki. A madridi kormány közben jelezte: nem fog a katalán függetlenségi népszavazás eredményéről tárgyalni. A régió parlamentje jövő hétfőn tartja rendkívüli ülését, amelyen elfogadhatják a tartomány függetlenségéről szóló javaslatot.

Csalódást okozott VI. Fülöp spanyol király a katalán népnek. Ezt a függetlenedni kívánó régió vezetője mondta szerda esti tévés beszédében. „A király kijelentései Rajoy kormányának politikáját visszhangozzák, ami katasztrofális volt a katalán népnek, és szándékosan hagyta figyelmen kívül katalánok millióit, akik nem osztják nézeteit. A katalánok, akik a rendőri erőszak áldozatai voltak, a fél világ szívét érintették meg” – fogalmazott Carles Puigdemont.

VI. Fülöp kedd este intézett rendkívüli televíziós beszédet a nemzethez, amelyben kijelentette: a katalán kormány tudatosan és szándékosan megsértette a törvényeket. A katalán elnök azt is mondta: nyitott a párbeszédre, de egyelőre senki nem kereste meg a madridi kormány részéről.

Az újságírók is egyetértenek az elnökkel abban, hogy a katalánok magukra maradtak.

A spanyol kormány szerint a törvényen kívül nincs demokrácia. „Puigdemont megmutatta, hogy nem csak egy olyan vezető, aki szembemegy a törvénnyel, és teljesen eltávolodott a valóságtól. Arcpirító, hogy ő emlékezteti a királyt alkotmányos kötelezettségeire, amikor ez a helyzet elsősorban azért alakult ki, mert Puigdemont úr megfeledkezett róluk” – nyilatkozta Soraya Saenz de Santamaria spanyol miniszterelnök-helyettes.

Reagált a miniszterelnöki hivatal is. Mariano Rajoy hivatala azt közölte: Madrid nem fog az általa törvénytelennek tartott katalán függetlenségi népszavazás eredményéről tárgyalni és zsarolni sem hagyja magát. A közlemény szerint tárgyalásokra akkor lesz lehetőség, amikor Carles Puigdemont katalán elnök feladja függetlenségi törekvéseit.

A katalán parlament jövő hétfőn tartja rendkívüli ülését, amelyen elfogadhatják a tartomány függetlenségéről szóló javaslatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!