2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

A függetlenség kikiáltására készül Katalónia

2017. október 4., szerda 07:47, frissítve: szerda 15:47

Katalónia napokon belül kikiáltja függetlenségét Spanyolországtól a régió elnöke szerint. A katalán kormány ezt vagy e hét végén, vagy a következő hét elején jelenti be. VI. Fülöp spanyol király közben beszédet intézett népéhez, amiben törvénysértéssel vádolta a katalán kormányt. Az uralkodó szerint a katalánok elfogadhatatlan magatartásukkal veszélybe sodorhatják Katalónia és egész Spanyolország gazdasági és társadalmi stabilitását.

A katalán elnök a BBC-nek adott interjújában jelentette be: Katalónia napokon belül kikiáltja függetlenségét. A függetlenségpárti politikus szerint kormánya vagy a hétvégén, vagy a következő hét elején jelenti be hivatalosan az elszakadást..

„Ma közelebb állunk a függetlenedéshez, mint egy hónapja, de ez nem csak az idő múlása miatt van, hanem mert ahogy hétről hétre a kormány egyre több hibát vét, mi egyre több erőt gyűjtöttünk, egyre nagyobb az a többség Katalóniában, amely elutasítja ezt a helyzetet. Ha az állam beavatkozna és letartóztatná a kormány egyes tagjait vagy engem, az egy döntő jelentőségű hiba lenne” – nyilatkozta Puigdemont.

Országa egysége mellett állt ki a spanyol király, miközben törvénysértéssel vádolta a katalán vezetőket. „Katalóniában folyamatosan, tudatosan és szándékosan sértik meg az alkotmányt és az autonómia szabályait – utóbbi olyan törvény, amely elismeri és védi a történelmi intézményeket és az önkormányzatot. Döntésükkel szisztematikusan megsértették a törvényesen elfogadott, legitim normákat, elfogadhatatlan hűtlenséget mutatva ezzel az állammal szemben” – fogalmazott VI. Fülöp.

VI. Fülöp szerint a katalán társadalom ma megtört és szembenálló. Az uralkodó úgy véli, hogy a katalán vezetők elfogadhatatlan magatartásukkal veszélybe sodorhatják Katalónia és egész Spanyolország gazdasági és társadalmi stabilitását.

„Nem beszélt hozzánk; ha ő minden spanyol királya, akkor mondhatott volna valamit. Én köztársaságpárti vagyok, és ha Katalónia függetlensége érdekel, az azért van, mert az köztársasággá tesz minket. A monarchia antik, nem demokratikus, korszerűtlen berendezkedés” – reagált VI. Fülöp beszédére egy szeparatista.

„Semmi újat nem mondott, ez szánalmas beszéd volt. A Katalónián kívül élő spanyolokhoz szólt, és nem beszélt ahhoz a kétmillió emberhez, aki szavazott és aki tüntet. A katalán kormányt tette felelőssé, mintha a spanyol kormánynak semmi dolga nem lenne ezzel. Ez szánalmas beszéd volt, sokkal jobb lett volna, ha inkább semmit sem mond” – reagált egy függetlenségpárti demonstráló.

Közben Katalónia-szerte egymást érik a tüntetések és más megmozdulások. Az egyik Barcelonához közeli faluban a helyi lakosok a földre ülve formázták meg az „Európa, segíts rajtunk” mondatot, miközben azt kántálták, hogy „Szavaztunk”.

Egy észak-katalán városban a rendőrök mellett tüntettek spanyolpárti demonstrálók az előtt az épület előtt, ahol az egyenruhásokat elszállásolták. A tiltakozók spanyol zászlókat lengettek és egységpárti szlogeneket kiabáltak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!