2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Véget ért a ciprusi túszdráma

2016. március 29., kedd 15:44, frissítve: kedd 21:17

Elfogták a ciprusi hatóságok a gépeltérítőt, és kiszabadultak a túszok is. Az egyiptomi férfi egy belföldi járatot kényszerített arra, hogy Kairó helyett a szigetországban landoljon. Bombával fenyegetőzött, és a landolás után politikai menedékjogot követelt Cipruson, ahol a volt felesége is él.

Az utasokat zömét landolás után szinte azonnal elengedte a gépeltérítő, aki csak néhány külföldi turistát és a személyzet tagjait tartotta továbbra is fogva. Az Alexandriából Kairóba tartó belföldi járaton az EgyptAir légitársaság szerint összesen 56 utas és a személyzet tartózkodott. Az egyiptomi férfi bombatámadással fenyegette meg a pilótát, aki így kénytelen volt Ciprusra kormányozni a repülőt.

A hatóságok komolyan vették a bombafenyegetést, bár azt nem lehetett tudni a túszdráma alatt, hogy valóban pokolgép van-e a támadónál.

„Nem tudjuk, hogy ez a szerkezet igazi vagy nem, ezt a későbbi nyomozás deríti ki. De valódi gépeltérítő van a repülőn, nem tudjuk, hogy igazi bombáról van-e szó, de valódi fenyegetésként kezeljük az esetet. Nem vállalhatunk semmilyen kockázatot, csak azt, hogy komolyan kezeljük a helyzetet” – közölte korábban a polgári repülésügyi miniszter.

A támadó Cipruson politikai menedékjogot követelt, és egy levelet dobott ki a gépből, amelyet ott élő volt feleségének címzett. Állítólag a nőt szerette volna visszaszerezni az akcióval.

Később a földközi-tengeri szigetország elnöke is kizárta, hogy terrortámadásról lenne szó. „Mindent megteszünk, hogy mindenkit biztonságban kiszabadítsunk, és hogy minél előbb véget érjen ez a példátlan esemény. Ennek semmi köze a terrorizmushoz” – mondta a ciprusi elnök, aki az Európai Parlament elnökével tartott közös sajtótájékoztatón.

Délutánra ért véget a túszdráma. Először a személyzet tagjai szöktek meg a gépről, egyikük például a pilótafülke ablakán mászott ki. Ezután a ciprusi rohamrendőrök őrizetbe vették a támadót, aki feltartott kézzel hagyta el a gépet.

A Hír Televízió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint a férfinek azért lehetett könnyű dolga, mert az egyiptomi belföldi járatok utasait nem vizsgálják át alaposan. „Valószínűleg ezt próbálta meg kihasználni az elkövető. Ha 2001. szeptember 11-ére gondolunk, ott is alapvetően belföldi járatokat térítettek el. Itt óhatatlanul alacsonyabb az ellenőrzésnek a színvonala. Ezzel együtt egyébként nemzetközi szakértők már azt is hangoztatták az üggyel kapcsolatban, hogy Egyiptomban a mai napig nagyon komoly problémák, nagyon komoly biztonsági rések vannak a repülőtereken” – fogalmazott Mátraházi Tibor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!