2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Várhatóan még hetekig tombolni fog az erdőtűz

2016. május 9., hétfő 10:00, frissítve: hétfő 11:35

Továbbterjedt az egy hete pusztító erdőtűz Kanadában, valószínűleg még hetekig tombolni fog. Fort McMurray-ből ki kellett menekíteni az embereket, kétezer épület vált a lángok martalékává. Közben megváltozott az időjárás, az eső könnyíti az oltási munkát.

Északkelet-Albertát vagyis Kanada olajhomok-régióját sújtja leginkább a katasztrófa. A szakértők korábban arra készültek, hogy a szomszédos Saskatchewan tartományba is átterjedhet a tűz, de az időjárás kedvezőre fordult, hűvösebb lett az idő, és az eső is eleredt.

„Nagyjából 161 ezer hektár területet ért el a tűz ma reggel 10.30-ig. Ez jóval kevesebb, mint amire számítottunk. A szél továbbra is kelet felé fúj. Most nagyjából 30-40 kilométerre lehet Saskatchewantól a tűz” – mondta Rachel Notley, Alberta tartomány vezetője.

A kedvezőbb időjárás mellett a tűzoltók is gyorsabban haladhatnak. „A következő hetekre várt időjárás jóval hűvösebb lesz az átlagosnál, ezért azt reméljük, hogy az elkövetkező három-négy napban jó lehetőségek nyílnak a tűzoltók előtt, hogy a helyszínre menjenek, és felszámolják a gócpontokat az erdő belsejében. Most már biztonságos lesz nekik ott dolgozni” – mondta Chad Morrison, az albertai katasztrófavédelem vezetője.

A hét napja tartó erdőtűz miatt eddig 88 ezren hagyták el otthonukat. Azt még nem lehet tudni, hogy a kimenekítettek mikor térhetnek vissza a városba, ráadásul újjáépítésre is szükség lesz, miután kétezer ház a lángok martalékává vált. „Együtt hoztak ki minket. Sosem leszek olyan az emberekkel, mint amilyen előtte voltam. Szeretem Fort McMurray-t, ez a hazám, és az emberek a családom” – mondta az egyik kitelepített lakos.

Edmontonban, a tartomány fővárosában már elkezdték a jótékonysági munkát is. A helyi hatóságok eddig tartós élelmiszert és ruhát gyűjtöttek.

Bár az erdőtűz nem veszélyeztet újabb településeket, a hatóságok szerint a helyreállítás hosszú időbe telik majd. A károk meghaladják a 7 milliárd dollárt vagyis a 210 milliárd forintot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!