2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Újabb késelés: három izraelit sebesített meg két palesztin

2015. december 23., szerda 17:59, frissítve: péntek 08:02

Ismét késeléses palesztin merénylet történt Jeruzsálemben. Három izraeli súlyosan megsebesült, a támadókat agyonlőtték a rendőrök. Betlehemben közben minden eddiginél szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be az október óta tartó erőszakhullám miatt. A cél, hogy a Jézus szülőhelyére érkezők nyugodtan ünnepelhessék a karácsonyt.

Jeruzsálem óvárosában két terrorista rontott késsel a járókelőkre, akik közül hármat súlyosan megsebesítettek, mielőtt a biztonsági erők lelőtték a támadókat.

Október óta szinte naponta vannak hasonló merényletek Izraelben. A késelések és lövöldözések mellett gyakori az is, hogy a palesztin támadók autóval hajtanak az izraeliek közé. Az erőszakcselekményekben már csaknem húsz izraeli és százhúsz palesztin vesztette életét.

A merényletek egyik oka, hogy palesztin körökben elterjedt: a muszlimok és zsidók közös szent helyére, a Templom-hegyre az eddigi szabályokkal ellentétben zsidókat is felengednek, hogy ott imádkozzanak. Az izraeli vezetés ezt többször is cáfolta.

Az erőszakhullám miatt még a szokásosnál is szigorúbbak a biztonsági intézkedések Jézus hagyomány szerinti szülőhelyén, Betlehemben. „Jelentős előkészületeket tettünk, hogy megvédjük azokat, akik idén itt ünneplik a karácsonyt. Ezeknek az eddig példa nélküli biztonsági előkészületeknek az oka a térségben történt események sorozata, és hogy eltökéltük: megvédjük az ünnepet és az ünneplőket, Betlehem összes palesztinját és minden Betlehemen kívülről idelátogatót, palesztinokat és nem palesztinokat egyaránt” – mondta a palesztin Megelőző Biztonsági Egység vezetője.

A Palesztin Hatóság számára kiemelt fontosságú Betlehem biztonsága: az ide érkező turisták kiadásai teszik ki a palesztin gazdaság 14 százalékát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!