2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Tüntetnek a kegyelem ellen

Hír TV

2016. április 15., péntek 12:54, frissítve: péntek 13:34

Tiltakozások törtek ki Macedóniában, miután az államfő kegyelemben részesített 56 embert, többen közülük ugyanis a belpolitikai válságot okozó lehallgatási ügy gyanúsítottjai.

Harmadik napja tüntetnek az országa elnöke ellen Szkopjéban. Gjorge Ivanov azzal haragította magára a népet, hogy 56 olyan embernek adott kegyelmet, akik az úgynevezett lehallgatási ügy gyanúsítottjai, de kegyelmet kapnak azok is, aki ellen eljárás folyik, vagy már el is ítélték őket.

A macedón belpolitikai válság már a 2014-es választások után elkezdődött, amikor az ellenzék választási csalással vádolta meg a kormánypárti, jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja koalícióját, valamint Nikola Gruevszki miniszterelnököt. Az ellenzéki Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját.

Az egyik macedón hírcsatorna újságírója szerint a kialakult belpolitikai helyzet veszélybe sodorhatja Macedónia európai integrációját. „Több okból is veszélyes a jelenlegi helyzet. Az egyik a tüntetés, mert az emberek, akik tiltakoznak, nagyon belefáradtak már a tüntetésbe és abba, hogy nyugodtak maradjanak, és van arra esély, és vannak olyan hangok is, hogy ma összecsapások lesznek, lehetnek a rendőrséggel. A másik veszélyes dolog az elnök döntésével van összefüggésben, a lehallgatási botrány szereplőinek ügyével. Minden, amit a politikai pártok eddig tettek az ügyben, az megállt, sőt talán visszakerültünk oda, ahol ez az egész elkezdődött. Ez pedig nincs összhangban a korábbi EU és az USA által közvetített megállapodással. A macedóniai diplomaták különösen az USA és az EU diplomatái azt javasolják, hogy az elnök gondolja újra a döntését, mert veszélyhelyzetet teremtett, és ez akár blokkolhatja is Macedónia megkezdett euroatlanti útját” – mondta Ognen Janeski újságíró.

„Nincs igazság, nincs béke” ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tiltakozott az ellenzék az utcán. Az útjukat álló rendőröket kövekkel dobálták. „Ezek a tüntetők addig folytatják, ameddig a kormány le nem mond, és addig, ameddig egy technikai, szakértői kormány nem alakul, ami normális atmoszférát teremt az országban, hogy demokratikus és tisztességes választásokat rendezhessünk, és az emberek szabadon választhassanak” – fogalmazott Stojance Angelov ellenzéki politikus.

Az ellenzéki pártok péntekre újabb tüntetést szerveznek. Macedóniában egymást váltják a válságok, előbb belpolitikai, majd a migrációs, most pedig ismét belpolitikai válság sújtja a kétmilliós balkáni országot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!