2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Tüntetéssel emlékeznek meg az áldozatokról

2015. augusztus 8., szombat 13:25

A feketék elleni rendőri erőszak áldozataira emlékeznek az Egyesült Államokban, ahol egy évvel ezelőtt lőtt le egy egyenruhás egy fegyvertelen színes bőrű tizenévest. Egy feketejogvédő szervezet azt sérelmezi, hogy egy fehér fiúval történt hasonló tragédia nem váltott ki országos felháborodást.

A helyiek békés tüntetéssel készülnek Michael Brown lelövésének első évfordulójára. A fegyvertelen fekete tizenévest máig tisztázatlan körülmények között lőtte le egy fehér rendőr, akit végül nem állítottak bíróság elé. Az esetet számos zavargásba, fosztogatásba átcsapó tüntetés követte. Az Egyesült Államokban az elmúlt évben számos fegyvertelen fekete férfi vált rendőri erőszak áldozatává, és minden ilyen eset országos tüntetéssorozatot indított el.

„Hogy Ferguson óta változott-e valami? Nem. Szerintem egyre rosszabb a helyzet. Meg kell nézni, mi van a felszín alatt. Szerintem ezek nem egyedi esetek, hanem sok egymásra épülő incidens robban be” – mondta a szintén a rendőri erőszak áldozatának tartott Eric Garner unokatestvére. Garner őrizetbe vétele során szerzett olyan súlyos sebesüléseket, amelyekbe később belehalt.

Fergusonban az emlékezéssel párhuzamosan azon dolgoznak a hatóságok, hogy helyreállítsák a bizalmat a lakosság és a rendőrök között. Az igazságügyi minisztérium vizsgálata korábban ugyanis azt állapította meg, hogy a helyi fegyveres testület tagjai diszkriminálják a feketéket. „Huszonkilenc éve vagyok rendőr. Sok ilyen helyzet volt a pályafutásom során, de Michael Brown haláláig nem volt meg a politikai akarat, hogy kezdjünk ezzel valamit” – fogalmazott Jon Belmar rendőrfőnök.

A feketék elleni rendőri erőszakra a leghangosabban A Feketék Élete Számít nevű csoport hívja fel a figyelmet. A szervezet nemrég akkor is felemelte a hangját, amikor egy fegyvertelen fehér fiút lőttek le a rendőrök Dél-Karolinában a múlt hónap végén. Sérelmezték, hogy ezúttal elmaradt az országos szintű tiltakozás, mivel szerintük ez az eset is az indokolatlan rendőri erőszak példája, amely még nyilvánvalóbbá teszi, hogy reformokra van szükség a testületben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!