2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Trump nem engedné Amerikába a muzulmánokat

,

2015. december 8., kedd 07:46, frissítve: kedd 14:40

Újabb botrányos kijelentéssel jelentkezett Donald Trump. A legnagyobb támogatottságú amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns azt mondta: teljesen betiltaná – egy időre – a muzulmánok beutazását az Egyesült Államokba. Az ingatlanmágnás azzal indokolta a javaslatát, hogy a muzulmánok széles rétegei gyűlöletet éreznek az amerikaiak iránt. A kijelentés miatt már többen tiltakoztak, legerősebb republikánus párti riválisa, Jeb Bush egy közösségi oldalon azt írta, hogy Trump „megtébolyodott”.

A republikánusok Dél-Karolinában tartott kampányeseményén szólalt fel a párt elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump: „Donald J. Trump azt követeli, hogy teljesen és mindenestül állítsák le a muszlimok belépését az Egyesült Államokba, amíg az ország képviselői nem tisztázzák, hogy mi a fene is zajlik az országban.”

Az ingatlanmágnás szerint az Egyesült Államok minden mecsetjébe be kell nézni, mert onnan ered a gyűlölet. „Ez csak egyre rosszabb lesz, még több World Trade Centert fogunk átélni. Lehetünk politikailag korrektek és lehetünk hülyék is, de ez akkor is rosszabb lesz, addig, amíg nem tudjuk meghatározni és megérteni ezt a problémát és azt, hogy ez milyen veszélyes fenyegetést jelent. Az országunk nem lehet áldozata olyan emberek szörnyű támadásának, akik kizárólag a dzsihádban hisznek. Ők nem akarják a mi rendszerünket, nem akarják és nem tisztelik az emberi életet semmilyen tekintetben” – tette hozzá a republikánus elnökjelölt.

Donald Trump kijelentését több szervezet is elítélte. Az Amerikai–Iszlám Kapcsolatok Tanácsa azzal vádolta a milliárdost, hogy náci retorikát folytat és az Iszlám Állam kezére játszik. „Teljesen megdöbbentünk, amikor hallottuk, hogy Donald Trump a muszlimok Amerikába érkezésének teljes leállítását akarja. Ez teljesen felháborító egy olyan embertől, aki az ország első embere akar lenni. Ez meggondolatlan és egyszerűen nem amerikai. Donald Trump inkább úgy hangzik, mint egy lincselő csürhe vezetője, nem pedig a mi nagy nemzetünkké” – reagált Nihad Awad, a tanács vezérigazgatója.

A Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Trump megnyilvánulásai szembemennek az amerikai értékrenddel. „Vannak emberi jogaink, tiszteljük a vallásszabadságot, és az amerikai–muszlimok nagyon sok mindent tettek hozzá ehhez az országhoz. A kijelentés árt a biztonságunknak is. Az Iszlám Állam úgy akarja beállítani a helyzetet, mintha az Egyesült Államok és az iszlám háborúzna, és ha vallási tesztek elé állítjuk az országunkba lépőket, akkor alátámasztjuk ezt a képet” – közölte Ben Rhodes.

Egy másik republikánus párti induló, Jeb Bush egy közösségi oldalon reagált a kijelentésekre, azt írta: szerinte Trump „megháborodott”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!