2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Trump kicsit finomabban fogalmazott

2015. december 15., kedd 10:32, frissítve: kedd 11:04

Ismét a muszlimok elleni keményebb intézkedéseket sürgetett Donald Trump. A republikánus elnökjelöltségért induló üzletember erről az aspiránsok szerdai tévévitája előtt beszélt. Az amerikai muszlimok közben attól tartanak, hogy vallásuk miatt további támadások céltábláivá válnak.

Finomított álláspontján Donald Trump. Az ingatlanmágnás Las Vegasban, egy nappal a republikánus elnökjelölti vita előtt azt mondta: muszlim radikálisok szivárognak be az Egyesült Államokba, miközben Barack Obama nem hoz elég kemény intézkedéseket ellenük.

„Párizs és Kalifornia után, és most a radikális muszlimokról beszélek, valami történik. De ezek a radikálisok beszivárognak, bejönnek, sok van belőlük és vigyáznunk kell velük. Egyébként pedig nagyon jó viszonyt ápolok sok muszlimmal. Tudják, hogy gond van, és meg is akarják azt oldani, ez bántja őket, jobban, mint bárki mást. De van egy elnökünk is, aki nem tesz semmit, beszélni sem akar róla, amikor azt hallja, hogy radikális iszlám terrorista, ki sem mondja, nem is használja ezt a kifejezést, és senki sem érti, miért. És Hillary Clinton sem. Ha Hillary Clinton lesz az elnök, ugyanez fog menni még négy évig” – fogalmazott.

A republikánus szavazók jó része egyetért a Trump által megfogalmazottakkal. „Azt gondolom, igaza van. Ennek az országnak a történelmében, amikor volt ellenségünk, nem engedtük be őket. Most pedig nem vizsgáljuk őket, és a csendes többség csendben is marad. A muszlimok többsége jó ember, de csendben maradnak, nem csinálnak rendet maguk között, úgyhogy nekünk kell” – véli egy szimpatizáns.

Az amerikai muszlimok közben attól tartanak, hogy vallásuk miatt további támadások céltábláivá válnak. Az elmúlt három napban három mecsetet rongáltak meg Kaliforniában. Egy philadelphiai mecsetbe pedig disznófejet dobtak ismeretlenek. Később egy férfit is megtámadtak New Yorkban.

„– Azt mondta, megöllek, muszlim.
– Elnézést, azt mondta, megöllek, muszlim?
– Megöllek, muszlim.
– Így szerezte a monoklit?
– Akkor ütött meg.
– Oh, szóval megütötte?
– Megütött, nem tudom hányszor. Segítségért kiáltottam – mesélte a bántalmazott.”

A muszlim vezetők szerint Trump démonizálni akarja a muszlimokat. „Ez a retorika a náci Németország zsidókkal szembeni eljárását idézi. Trump és Carson az iszlamofóbiát teszi népszerűvé a választásokon, ez pedig igazi diszkriminációhoz és gyűlöletbűnökhöz vezet” – közölte Nihad Awad, az amerikai–iszlám kapcsolatok bizottságának elnöke.

Donald Trump muszlimellenes megszólalásai miatt a már a török elnök is felszólalt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!