2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Trump ismét beszólt Merkelnek a Twitteren

,

2017. május 30., kedd 15:07, frissítve: kedd 17:53

Ismét nekiment Angela Merkelnek Donald Trump. Az amerikai elnök Twitter-üzenetben szúrt oda Németországnak, amiért az Amerikába irányuló német exporttal gazdasági kiesést okoznak az Egyesült Államoknak, és a németek, lehetőségeikhez képest jóval kevesebbet költenek a NATO-ra és a hadseregükre. Trump azután fakadt ki Berlin ellen, hogy Angela Merkel vasárnap megkérdőjelezte az Egyesült Államok szövetségesi megbízhatóságát.

„Tetemes külkereskedelmi hiányunk van Németországgal szemben, plusz jóval kevesebbet költenek a kelleténél a NATO-ra és a hadseregükre. Ez nagyon rossz az Egyesült Államoknak. Ez meg fog változni” – ezzel a Twitter-üzenettel ment neki a németeknek az amerikai elnök.

Donald Trump mikroblogjában azért bírálta Berlint, mert szerinte a német export gazdasági kiesést okoz az Egyesült Államoknak. Mindezt azután, hogy Angela Merkel vasárnap egy müncheni rendezvényen megkérdőjelezte az Egyesült Államok NATO-szövetségesi megbízhatóságát, és azt hangoztatta, hogy Európának saját kezébe kell vennie a sorsát.

A német koalíciós partner szociáldemokraták frakcióvezetője szerint ezzel Trump világossá tette, Berlinre politikai ellenfélként tekint. Martin Schulz még ennél is tovább ment. „Amikor Trump ideológiai felfegyverzéséről van szó, olyan mértékben rombolja le az összes nyugati értéket, amit még eddig soha nem láttunk. Rombolási stratégiája arról szól, hogy leromboljon minden európai értéket, a toleranciát, a tiszteletet, az országok közötti kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést. A ilyen ideológiával felvértezett ember útjába kell állni” – fogalmazott Schulz.

A német kancellár az indiai kormányfővel tartott berlini sajtótájékoztatóján megismételte a hétvégén elmondottakat. „A transzatlanti kapcsolatok óriási jelentőséggel bírnak, és amit mondtam, azzal azt akartam jelezni, hogy a jelenlegi helyzetben sokkal több van ok van arra, hogy nekünk itt, Európában a saját kezünkbe kell vennünk a sorsunkat” – mondta Angela Merkel.

A nemzetközi porondon aktív szereplővé kell válnia Európának, de úgy, hogy ez ne irányuljon a transzatlanti kapcsolatok ellen, ami a jövőben is fontos marad – tette hozzá a kancellár. A német–amerikai kereskedelmi mérleg 64 milliárd dolláros többletet mutatott 2016-ban, Berlin ezt elsősorban a tengerentúlon eladott autóknak köszönheti.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!