2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Területet vesztett az Iszlám Állam

2015. december 29., kedd 20:34, frissítve: kedd 20:38

2016-ban kiszorítják az Iszlám Államot Irakból – ígérte a napokban visszafoglalt Ramádiban az iraki miniszterelnök. A terrorszervezet jelentős területeket vesztett, de Irak ötödét még mindig ellenőrzi.

Az iraki hadsereg két napja foglalta vissza Ramádit a szélsőséges iszlamistáktól. Az Iszlám Állam terroristái 2014 nyara óta ellenőrizték a régiót. „Az iszlamisták napjai meg vannak számlálva. Moszul lesz a következő város, amelyet felszabadítunk, és végső, megsemmisítő csapást mérünk rájuk” – ígérte az iraki miniszterelnök, Hajder al-Abádi.

Az amerikai és brit légierő egy hét alatt harminc célpontot bombázott, köztük az Iszlám Állam legnagyobb olajraktárát. A szövetségesek egy éve kezdték a légi csapásokat, a szélsőségesek által ellenőrzött területek felét visszafoglalták, de Irak ötöde felett még mindig az IÁ parancsol. „Ramádi visszafoglalása két okból fontos. Egyrészt stratégiailag, így a fegyveresek szállítási útvonalát kettévágták, nehezebben tudnak mozogni. Másrészt lelkileg is nagyon fontos, hogy az iraki hadsereg végre le tudta győzni az iszlamistákat, amire eddig nem voltak képesek, csak a kurdok” – mondta egy elemző.

Biztonsági szakértők szerint a szíriai háború fokozódna, ha Irakból kiszorítanák a szélsőséges iszlamistákat, mert a vallási fanatikusok akkor a határ túloldalán harcoló társaikhoz csatlakoznak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!