2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az eddiginél nacionalistább politika jöhet Irakban

Hír TV

2018. május 19., szombat 16:06, frissítve: szombat 18:41

Az Amerika-ellenességéről ismert iraki hitszónok, Muktada al-Szadr pártcsoportja nyerte a választást Irakban. A vallási vezető nem lehet miniszterelnök, de a háttérből várhatóan ő irányítja az új iraki kormányt. Szadr a 2003-as amerikai megszállás után kétszer is felkelést szított a külföldi csapatok ellen. A mostani kampányban viszont már azt mondta, hogy Iránt nagyobb fenyegetésnek tartja Amerikánál is.

Muktada al-Szadr radikális hitszónok is leadta voksát az iraki választáson. A szombaton közzétett eredmények szerint ő nyerte az egy héttel ezelőtti választást. A vallási vezető nem csak egy pártnak, hanem egy egész pártcsaládnak áll az élén, személyesen viszont nem indult a választáson, ezért miniszterelnök se lehet. Ennek talán a Pentagonban örülnek a legjobban.

„Irak nehéz időszakon van túl, az embereket félelembe kényszerítette az ellenség, Amerika és Anglia. Mondjátok utánam, nem kérünk Amerikából” – szónokolt egy évekkel ezelőtti gyűlésen. Szadr 2004-ben és 2010-ben is szított felkelést a megszálló amerikai csapatok ellen. Az idei kampányban viszont már nem Amerika, hanem a szomszédos Irán volt Szadr fő ellensége.

„A szadrista-blokk egyre elszántabb harcban áll az Irán által támogatott pártokkal. Irán folyamatosan erősítette a pozícióit az előző iraki kormányon belül, és minden eszközzel próbálták félreállítani Szadrt. Az új kormány ezért biztosan az Arab Liga irányába kezd majd nyitni, és az eddiginél nacionalistább politikába kezdenek” – véli Ahmed al-Abyadh iraki politológus.

Szadr helyzetét nehezíti, hogy hiába nyert a pártja, még legalább fél tucat koalíciós partnert kell találnia. Az iraki parlament 329 fős, ebből csak 54 hely az övék. 

„Reméljük, hogy nem lesz gond a kormányalakítással. Szadr vezetésével megindulhat egy olyan politikai folyamat, amiből egész Irak profitálna. Visszaszorítaná a korrupciót, élénkítené a gazdaságot, megszüntetné a külföldi nyerészkedést, hogy a bevételek Irakban maradjanak” – mondja egy Szadr-szavazó.

A következő iraki kormány fő feladata az ország újjáépítése lesz. Az Iszlám Állam terrorszervezet elleni háborúnak 3 év után lett vége, becslések szerint 100 milliárd dollárra lenne szükség az ország újjáépítéséhez, ebből eddig hozzávetőleg 20 milliárd gyűlt össze nemzetközi adományozóktól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!