2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Bayer show 21:15

Tárgyalás vagy konfliktus – közleményben üzent Észak-Korea

Hír TV

2018. május 24., csütörtök 12:52, frissítve: csütörtök 19:02

Amerika magatartásától függ, hogy tárgyalások vagy atomkonfliktus lesz - írja közleményében az észak-koreai külügyminisztérium. A tárca buta és felelőtlen szövegnek nevezte az amerikai alelnök minapi megjegyzését, miszerint ha Észak-Korea nem adja fel atomfegyvereit, úgy végezheti, mint Líbia. A június 12-i történelmi amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó megtartása még mindig bizonytalan.

Teljes a bizonytalanság a szingapúri találkozóval kapcsolatban. A színfalak mögött diplomáciai erőfeszítések zajlanak mind a találkozó megszervezésére, mind a másik fél pozíciójának megtörésére.

Nos, majd meglátjuk, hogy mi lesz Szingapúrral. A találkozó összejöhet. De akármi is lesz, a jövő héten kiderül. Ha le tudunk ülni tárgyalni, akkor az nagyszerű lesz Észak-Korea számára – jelentette ki Donald Trump.

Amerika az észak-koreai atomprogram teljes és visszafordíthatatlan leszerelését kéri, miközben hadgyakorlatokat folytat a rezsim szomszédjában, Dél-Korában, és az amerikai alelnök egy minapi interjúban arról beszélt, hogy Észak-Korea könnyen úgy végezheti, mint Líbia, ha nem teljesíti az amerikai követelést.

Líbia 2003-ban feladta tömegpusztító fegyvereit, és nemzetközi ellenőröket engedett be az országba. Néhány évvel később a meggyengült Kadhafi-rezsimet a nyugat által támogatott felkelők megdöntötték. Kim Dzsong Un nem akar ilyen sorsra jutni, ezért akar garanciát kapni arra, hogy a koreai béke nem hoz rezsimváltást. Ezen diplomáciai céljában ott áll mögötte a nagy testvér, Kína.

Kína teljesen elkötelezett a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésére. Azt is gondoljuk, hogy e cél elérése érdekében biztonsági garanciákat kell adni Észak-Korea számára. Egy hosszútávú, életképes béketárgyalási mechanizmust kell létrehozni – mondta a kínai külügyminiszter, Vang Ji.

Washington úgy látja, hogy Kim Dzsong Un békülékeny magatartása azt követően változott meg, hogy két hete találkozott a kínai elnökkel. Kína nem akarja, hogy Amerika legyen a dél- és észak-koreai közeledés motorja.

Az észak-koreai külügyminisztérium csütörtökön közleményben tudatta, hogy a szingapúri csúcstalálkozó megtartása egyedül Amerikán múlik. Mint írják: nem fognak könyörögni Washingtonnak, ha Amerika nem megy bele a tárgyalásokba, készen állnak a nukleáris konfliktusra is.

Amerikai kormányzati emberek a hétvégén Szingapúrban fognak észak-koreai kollégáikkal egyeztetni a csúcstalálkozó témáiról, logisztikájáról. A bizalom helyreállítása ott dőlhet el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!