2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Meghiúsulhat a Kim–Trump találkozó

Hír TV

2018. május 16., szerda 11:33, frissítve: szerda 15:59

A Kim Dzsong Un–Donald Trump csúcs lemondásával fenyeget Észak-Korea, ha az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy lemondjon az atomfegyvereiről. A kommunista ország az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentéseire válaszul azt közölte: az atomfegyvereiről nem szándékozik tárgyalni az Egyesült Államokkal. Kedd késő este Phenjan a jelenleg zajló amerikai–dél-koreai hadgyakorlat miatt lemondott egy mai magas rangú találkozót a Dél-Koreával.

24 órán belül kétszer is a amerikai–észak-koreai csúcs lemondásával fenyegetőzött a kommunista ország. Először azután, hogy kedd este lemondták szerdára tervezett találkozót a két Korea között, a döntést a térségben jelenleg zajló amerikai–dél-koreai hadgyakorlattal indokolták. Phenjan a manővert egy az ország ellen tervezett invázió főpróbájának, és szándékos katonai provokációnak minősítette, amely ellentétes a koreai enyhülés folyamatával – hangoztatta a sztálinista rezsim.

„Sajnálatos, hogy Észak-Korea egyoldalúan úgy döntött, elhalasztja a miniszteriális szintű Korea-közi tanácskozást. A rendes éves közös dél-koreai–amerikai hadgyakorlatra hivatkozva, egyből azután, hogy ők javasolták a tanácskozás időpontját. Ez nincs összhangban az április 27-én aláírt panmindzsoni nyilatkozattal” – reagált Baik Tae-Hyun, a Dél-Koreai Országegyesítési minisztérium szóvivője.

A két ország határán fekvő demilitarizált övezetben kitűzött találkozón pont a majd 3 héttel ezelőtti észak-koreai–dél-koreai történelmi csúcson elfogadott megállapodásokat vitatták volna meg. Ebben azt vállalták, hogy a két fél 65 évvel a fegyverszünet után aláírja a békemegállapodást, és célul tűzték ki az atomfegyvermentes félsziget megteremtését.

Szerda reggel újra az június 12-ére tervezett szingapúri csúcs lemondásával fenyegetőztek. Egy észak-koreai külügyminiszter-helyettes jelezte: lemondják a találkozót, ha az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy semmisítsék meg minden atomfegyverüket. Phenjanban a rezsim elleni támadásnak tartja, és felelőtlennek nevezte az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, John Bolton kijelentéseit, miszerint Észak-Koreának egy, a líbiai modellhez hasonló utat kellene követnie a nukleáris leszereléskor, ha gazdasági segítséget szeretne kapni. Az arab országban a 2011-es felkelés során megbuktatták, majd megölték Moamer Kadafit. Észak-Korea közölte: az atomfegyvereiről nem szándékozik tárgyalni Donald Trumppal. Washingtonban azonban változatlanul készülnek a nagy találkozásra.

„Azzal a tervvel és elképzeléssel dolgozunk, hogy készülünk az elnök találkozójára Kim elnökkel a jövő hónapban” – erősítette meg Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Észak-Korea hosszú évek óta fejlesztette nukleáris programját, számos rakétakísérletet hajtott végre, és támadással fenyegette meg az Egyesült Államokat is. Az elmúlt hetekben viszont felfüggesztette a rakétateszteket, egy hete hete elengedtek három, kémkedésért elítélt dél-koreai amerikai állampolgárt, és azt ígérte, a nemzetközi sajtó jelenlétében a jövő héten bezárják kísérleti atomrobbantások helyszínét. Mostani fenyegetései pedig azt jelezhetik, hogy tudatni akarja a világgal, csak az erő pozíciójából ülnek tárgyalóasztalhoz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!