2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Tanultak a terrortámadásokból a belgák

2017. március 22., szerda 10:40, frissítve: szerda 13:22

A belga király és miniszterelnök az elhunytak hozzátartozóinak részvételével egyperces néma csenddel és koszorúzással emlékezett meg az egy évvel ezelőtt elkövetett robbantások halálos áldozatairól. A zaventemi Brüsszeli repülőtéren és a Molenbeek metrómegállónál összesen harmincketten haltak meg.

2016. március 22-én három, az Iszlám Államot szolgáló belga állampolgár robbantotta fel magát a mindig zsúfolt zaventemi reptéren, majd nem sokkal később a brüsszeli metrón is. Összesen harminckét ember vesztette életét.

Az Európai Parlament egyik svéd képviselője éppen a repülőtéren tartózkodott a terrortámadás napján. „Az érkezési oldalon voltam, vagyis pont az alatt a szint alatt, ahol a robbanások történtek, éreztük is őket. A másodikat jóval erősebben. Az egész épület rengett, azt hittem, hogy leszakad, és ránk zuhan a teteje. Ez volt a legnagyobb félelmem. Mások attól féltek, hogy valaki lövöldözni vagy bármi mást kezd. Azt hiszem, a legtöbbünk azonnal megértette, hogy itt valami nagyon, de nagyon nem jó” – idézte föl Malin Björk.

A támadások előtt Brüsszel a párizsi terrortámadások miatt is a hírekbe került, a város Molenbeek nevű negyede volt a terroristák gyűjtőhelye. A párizsi cselekmények első számú vezetőjét, Salah Abdeslamot is Molenbeekben tartóztatták le a rendőrök, négy hónapos hajtóvadászat után. A támadásokat fiatal muzulmánok követték el, akik nem sokkal korábban tértek vissza Szíriából.

Egy évvel a támadások után sem szűnt meg a veszélye annak, hogy az Irakból és Szíriából hazatérő harcosok újabb cselekményeket kövessenek el.

„Ezek az emberek katonai kiképzésben részesültek. Tudják, hogy kell bombát gyártani, hogy kell fegyvert használni. Nagy a veszélye annak, hogy növekedni fog a terrorral szembeni kitettség, mert a következő hónapokban is folyamatosan térnek majd haza. Összetett stratégiára van szükség, hogy kezeljük ezt a helyzetet, nagy kihívásokkal teli feladatnak ígérkezik” – jelentette ki Demir Murat Seyrek, az Európai Alapítvány a Demokráciáért politikai főtanácsadója.

A miniszterelnök szerint Belgium megtanulta a leckét, és tudja, hogy folyamatosan keresnie kell az erőszakos iszlamistákat, ám nem lehet kizárni az újabb támadásokat. „A demokráciáknak védeniük kell magukat az ellenségeivel szemben. Az ellenségeink, a terroristák a demokrácia által kínált szabadságot használják fel arra, hogy megpróbálják elpusztítani a társadalom e modelljét, a szabadság modelljét” – fogalmazott Charles Michel.

Az egy évvel ezelőtti terrortámadások óta Belgiumban a legmagasabb terrorkészültség van életben. Az unió fővárosában a támadások egyéves évfordulója alkalmából szobrot avattak. A két húsz méter magas, egymásba fonódó hullámot ábrázoló alkotást egy belga művész készítette.

Brüsszel-szerte megemlékezéseket tartanak – bejelentkezés 12 órakor:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!