2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Szigorúbb határellenőrzés, tranzitzónák – így hárulhat el a német kormányválság

Hír TV

2018. július 3., kedd 15:16, frissítve: kedd 21:16

Egyelőre nincs megegyezés a német nagykoalíció tagjai között a bevándorlási reform ügyében - a tárgyalások csütörtökön folytatódnak. Merkel kereszténydemokratái és a bajor keresztény-szociálisok már hétfőn megállapodtak a folytatásról: szigorítják a határ-ellenőrzést és tranzitzónákat hoznak létre az elutasított kérelmű migránsoknak. Az SPD vezetése már korábban közölte, hogy az elhúzódó kormányválságot és az előrehozott választást semmiképp se támogatnák.

Még elemzik a német szociáldemokraták a hétfő éjszaka megkötött Merkel-Seehofer paktumot. Az SPD nem nézte jó szemmel, hogy a kisebbik kormánypárt, a bajor CSU zsarolta az elmúlt két hétben kancellárt. Az SPD ráadásul eddig nem támogatta a megállapodásban szereplő tranzitzónák felállítását sem. Az SPD aggódva figyeli azt, hogy a CSU követelései láncreakciót indíthatnak, és más európai országok is egyoldalúan lezárhatják a határaikat.

„Az osztrák kancellár kampányolt először a menekültek visszaküldésével, most pedig épp Sebastian Kurz tiltakozik, hogy Ausztriában ne torlódjanak fel menekültek. Így tökéletesen megmutatkozik, hogy Seehofer belügyminiszter terve miért működésképtelen. Szavakban úgy tűnt, hogy egy oldalon állnak, de a mostani reakciók megmutatták, hogy volt helyes az, hogy Angela Merkel európai megoldást javasolt” - mondta a volt német külügyminiszter.

A németek egy Ausztriával kötendő megállapodás alapján az összes olyan menekültet Ausztriába toloncolnák, akiket más uniós tagállamok nem hajlandók visszafogadni.

Az osztrák kancellár erre máris kilátásba helyezte, hogy Ausztria lezárja az észak déli kamionforgalmat áteresztő Brenner hágót az osztrák olasz határon, és saját tranzitközpontokat alakít ki az osztrák-olasz-szlovén hármas határon. A német belügyminiszter erre bejelentkezett az osztrák kancellárnál, és a szélsőjobboldali olasz belügyminisztert is próbálja nyugtatni. A német lépésre a schengeni zónán belüli határok zárulhatnak le, a tagállamok pedig keleti és déli szomszédjukra tolnák a migráció kezelését.

Közben számszerűen egyre kevesebb migráns érkezik Európába, míg 2015-ben egymillióan nyújtottak be menedékkérelmet, tavaly kevesebb mint 200 ezren, idén pedig júniusig eddig mindössze 44 ezren érkeztek. A migráció inkább belpolitikai okokból került a viták középpontjába.

Bajorországban októberben lesznek tartományi választások, a CSU-tól pedig a bevándorlás ellenes párt az AfD szipkáz el szavazókat. A tranzitzónák felállítása jól jönne a kampányban, a német belügyminiszter pedig ezeket már előtte felépítheti. Azt azonban tagadja, hogy kampánycélt szolgált az akciója.

„Ez soha nem volt szempont. Nem az október 14-i választásokat tartjuk szem előtt. A határvédelem hosszabb távú célokat szolgál” - hárította a kérdést Horst Seehofer.

Az Európai Parlamenti választásokra is jól jöhet egyes pártoknak a migráció-ellenesség. Az olasz belügyminiszter vasárnap nemzetközi populista szövetséget szeretne létrehozni, Brüsszellel szemben. Igaz a jelenlegi német lépés épp Olaszországot érintheti a legérzékenyebben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!